Provincie Overijssel

Effectievere jongerenhulp door samenwerking en meldpunt

Betere afstemming tussen de vraag naar en het aanbod van jeugdzorg, een effectiever aanbod, een betere samenwerking tussen de verschillende jeugdzorginstellingen en een meldpunt voor overbodige regels in de jeugdzorg moeten er voor zorgen dat jongeren - meer dan nu het geval is- direct de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Daarom ondertekenden de provincie Overijssel, het Bureau Jeugdzorg Overijssel, Trias Jeugdhulp, Commujon en Jarabee gisteren het effectiviteitsprogramma 'Meer effect, meer hulp'. Met het programma willen ze de wachtlijsten bestrijden en een betere inrichting van het jeugdzorgstelsel bewerkstelligen.

De instellingen zullen onder meer de effectiviteit van behandelwijzen gaan toetsen. Dat gebeurt nog weinig in Nederland vindt Gert Ranter, gedeputeerde Zorg en Participatie. Hij benadrukt dat Overijssel hiermee voorop loopt. Ook gaan alle partijen samen werken aan een crisisaanpak. Zo zal er vanaf volgend jaar bij crisissituaties binnen vier uur een medewerker van Bureau Jeugdzorg Overijssel ter plaatse zijn om te beoordelen welke hulp nodig is.

De afgelopen jaren is er al veel gedaan om de wachtlijsten in de jeugdzorg te verkleinen en ze uiteindelijk zelfs op te heffen. Onder andere door extra geld beschikbaar te stellen kon een deel van de wachtlijsten vorig jaar zo goed als weggewerkt worden. Maar sommige wachtlijsten lijken nog hardnekkig te zijn. Voor dit jaar stelt de provincie Overijssel in ieder geval 710.000 euro beschikbaar voor het bestrijden van de wachtlijsten, vooral in de 24-uurs zorg.

Gedeputeerde Ranter benadrukt dat de wachtlijstproblematiek niet alleen met een zak geld opgelost kan worden. "Daarom zetten we fors in op verbeteringen in de jeugdzorgketen. Er moet effectiever en efficiënter gewerkt worden. Het effectiviteitsprogramma helpt ons daarbij. En als cliënten onnodige bureaucratie tegen komen in hun contacten met de jeugdzorginstellingen, dan kunnen ze die binnenkort bij ons melden. We willen nog voor de zomer een meldpunt inrichten."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel