Gemeente Elburg


Overzichtstentoonstelling van een veelzijdig kunstenaar

Op zaterdag 23 april heeft Henk van Ulsen de officiële opening verricht van de overzichtstentoonstelling Jits Bakker, Homo universale die tot en met 20 augustus 2005 in het Gemeentemuseum Elburg te zien zal zijn. Op deze expositie wordt een representatieve selectie uit Jits veelzijdige oeuvre geëxposeerd: van indrukwekkende bronsplastieken tot speelse sieraden, van een kleurrijk glasmozaïek tot expressionistische schilderijen en van dynamische studies tot ontroerende tekeningen.

Al het werk van Jits Bakker straalt een enorme levenskracht en
-blijheid uit. Via zijn werk slaagt hij erin de toeschouwer de ogen te openen voor de verrassende schoonheid en de volheid van het simpel weg bestaan. Misschien is dat wel het hoogste dat een kunstenaar kan bereiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze in 1937 in Renkum geboren kunstenaar in de loop der jaren internationale bekendheid heeft verworven als schilder, beeldhouwer, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden.

Als weinig anderen voelt Jits Bakker een sterke behoefte om in elk genre en met elk materiaal dat hij ter beschikking heeft, zijn fantasie te kunnen verbeelden. Vanuit die grondgedachte gaat hij voortdurend op onderzoek uit. Hij zoekt steeds nieuwe uitdagingen die het lichaam gezond en de geest levendig houden. Die instelling levert hem de energie op die nodig is voor een optimale alzijdige ontwikkeling. Zo schept hij voor zichzelf de ultieme condities voor een kunstenaarschap dat van geen beperkingen wil weten. Die gedrevenheid uit zich in zijn werk: het straalt een enorme levenskracht en -blijheid uit.

Over zijn opdracht als kunstenaar zegt hij zelf: Op deze aarde zijn we op doorreis. Maar op deze doorreis wil je toch dingen nalaten. Als je talent hebt, dan doe je dat. En daar ga ik voor. Ik heb het idee dat ik nog steeds iets toevoeg aan de bestaande schatkamer van kunstwerken. Kunst is niet nieuw, we hebben het niet ontdekt. Op deze doorreis voeg ik alleen iets toe aan de kunst.

In dezelfde periode dat het werk van Jits Bakker in het museum te zien is, zullen er ook enkele monumentale beelden van hem in de kloostertuin worden geplaatst. Deze tuin maakt deel uit van het voormalige Agnietenconvent, het vijftiende eeuwse kloostercomplex waarin het Gemeentemuseum gehuisvest is. De kloostertuin is gedurende de openingstijden van het museum gratis toegankelijk.

JITS BAKKER: HOMO UNIVERSALE,

Overzichtstentoonstelling van een veelzijdig kunstenaar

23 april t/m 20 augustus 2005

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag: 10.00 17.00 uur, zaterdag: 13.00 17.00 uur

zondag en maandag: gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen 3,00

Kinderen 1,50 (0-4 jaar gratis)

Seniorenkorting 1,50

CKV bon geldig

Websites

Kijk voor actuele informatie en activiteiten van het Gemeentemuseum op: www.museumelburg.nl.

Op www.jitsbakker.nl treft u meer informatie aan over de kunstenaar en veel afbeeldingen van zijn werk.

Laatst gewijzigd: 25 april 2005