Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Milieufederatie Noord-Holland wil geen versnipperde woningbouw in Waterland

Zaandam, 18 april 2005 ­ De Milieufederatie Noord-Holland vindt dat woningbouwlocaties niet versnipperd in de kleine kernen van Waterland mogen worden ontwikkeld. Waterland moet als onderdeel van het Nationaal Landschap Laag Holland worden beschermd tegen verstedelijking. Met deze stellingname gaat Milieufederatie Noord-Holland in tegen de verkenning 'Bouwen voor Waterland' van de Provincie.

Voor het noordelijke deel van de Amsterdamse regio ligt er een woningbouwopgave om tot 2020 in Waterland 6000 woningen te bouwen. Het streven is om 3000 van deze woningen binnen bestaand stedelijk gebied te realiseren en 3000 woningen in het veenweidegebied te bouwen.

In Waterland is de ontstaansgeschiedenis nog overal zichtbaar. Het landschap dat wordt gevormd door de dorpen, huizen, het land en het water is karakteristiek en uniek in de wereld. In het streekplan wordt gekozen deze ruimtelijke kwaliteit van het veenweidegebied en Waterland te behouden en te versterken. In de verkenning 'Bouwen voor Waterland' pretendeert de Provincie hieraan te voldoen door woningbouw te ontwikkelen als kopieën van de oorspronkelijke dorpsstructuren. De Milieufederatie Noord-Holland maakt bezwaar tegen dergelijke woningbouw in het veenweidegebied omdat dit niet past in het bestaande provinciale beleid en het rijksbeleid. Door domweg kopieën te maken van landschapsstructuren, zoals lintbebouwing of dijkwoningen, ontstaan volgens de milieufederatie historiserende replica's. De zichtbaarheid van de ontstaansgeschiedenis wordt door dergelijke nieuwbouw niet versterkt, maar juist uitgewist.

Ook is bouwen in het veen, wegens de slappe bodem en de onderhoudsintensieve infrastructuur, niet duurzaam maar duur. Een enkeling kan daardoor een dergelijke woning permitteren.

Milieufederatie Noord-Holland vindt de Purmer wél voor woningbouw geschikt. In de droogmakerij is ruimte genoeg voor het bouwen van de benodigde 3000 woningen. Vanuit het rijksbeleid en vanuit bestaand provinciaal beleid bestaan er geen belemmeringen om in de Purmer woonwijken te ontwikkelen. Omdat de bodemgesteldheid in de Purmer beter geschikt is voor woningbouw, kunnen de bouwkosten lager blijven. Goedkope woningen voor starters of ouderen en sociale woningbouw zijn daardoor haalbare ontwikkelingsopties. Omdat mensen ook in een landelijke omgeving willen wonen, kunnen de woningen in deze droogmakerij worden gebouwd in wijken met veel water, groen en landelijke trekjes. Dat past beter bij de moderne woonwensen dan wonen in een echt dorp, waar de voorzieningen schaars zijn en de bereikbaarheid beperk. Waterland kan dan gespaard blijven.

/Voor meer informatie (