RVD/DG
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 25-04-2005 10:15

Origineel persbericht.

Rijksvoorlichtingsdienst
Persbericht
25 april 2005

Toespraak minister-president over europese waarden

'Europa staat voor vrede, voorspoed en veiligheid. Er is geen reden ons in de verdediging te laten duwen. In mijn ogen zijn het veel eerder de tegenstanders van de Grondwet die zich dienen te verdedigen. Zij hebben alleen angst te bieden en geven geen perspectief op een betere toekomst'. Dat zei minister-president Balkenende maandagochtend 25 april tijdens een toespraak in Brugge.

In de toespraak zegt de minister-president onder meer het debat over de Europese Grondwet zelfbewust en met overtuiging te voeren. De Grondwet betekent immers:

- samen sterker staan bij het werken aan veiligheid en welvaart;
- minder Europese bemoeizucht met zaken die op nationaal terrein liggen;

- Europabrede bescherming van burgerrechten;
- meer oor voor wat burgers willen en meer openheid in Europa.

De minister-president wijst erop dat de Europese samenwerking vrede, vrijheid en welvaart heeft gebracht aan 455 miljoen mensen. Geen enkele criticaster kan ontkennen dat dat een historische prestatie is. Het Europese project verdient het dan ook om in de 21ste eeuw energiek te worden voortgezet, aldus de minister-president.

RVD, 25.04.2005, 10.15 uur

MEDEDELING VOOR DE REDACTIES / NIET VOOR PUBLICATIE

'Visions of Europe' wordt georganiseerd door het College of Europe in Brugge, Dijver 11, BE-8000 Brugge (www.coleurop.be). Voor nadere informatie over de toespraak kun u contact opnemen met Henk Brons (RVD), telefoonnummer 070 - 356 41 15. De tekst van toespraak (zowel Engelse als Nederlandse versie) is beschikbaar op de website van de minister-president (www.minaz.nl).

EINDE