AutoRai

Chevrolet merkencup succesvol uit de startblokken

(25-4-2005)
Onder een gelukkig gesternte stralende zonneschijn - is op zaterdag 23 april de Chevrolet Kalos Rally Challenge van start gegaan tijdens de St. Paul Rallysprint in Hulst, één van de meest aansprekende rallyevenementen in ons land.
De winst ging afgetekend naar Corné Damen, die vorig jaar al het testwerk voor de Challenge verrichtte. In zijn kielzog leverden de gebroeders Van Stiphout een goede prestatie door de snelle Damen uitstekend te volgen. Zij eindigden op slechts op een minuut achter de snelle winnaar. Op de derde plaats eindigde Rijpma, een debutant in de rallysport. "En daarmee is tevens de opzet van onze Challenge goed weergegeven," aldus organisator Pieter Stokman, PR Manager van Chevrolet Nederland. "De Chevrolet Kalos Rally Challenge biedt zowel voor ervaren rijders als voor nieuwkomers de mogelijkheid competitieve rallysport te bedrijven in een attractieve merkencup."

Rallyervaring telt zwaar
Een gevarieerd gezelschap begon zaterdagmiddag aan de Chevrolet Kalos Challenge. Dat blijkt wel als de diverse deelnemers over het startpodium rollen. De deelnemers variëren van de 18-jarige debuterende navigatrice Hester van Ovost tot ervaren cupfighter Corné Damen. Die ervaring kwam hem goed van pas, want waar anderen vooral moesten uitrijden om de juiste licentie te kunnen bemachtigen, kon Damen direct al zijn verzamelde ervaring inzetten voor een goed resultaat.

Dat Damen niet zorgeloos naar de winst kon rijden, kwam vooral door Roy van Stiphout die goed partij bood. Maar ook hij was niet opgewassen tegen de ervaring van Damen. "Op de eerste klassementsproef was het wennen: de snelheid en rempunten liggen heel anders dan bij onze vorige auto," verklaarde van Stiphout. Toen hij vervolgens op de tweede klassementsproef lek reed, was de overwinning in de Challenge niet meer binnen bereik. "Als ik mijn tegenslagen bij elkaar optel kom ik aardig in de buurt van die minuut achterstand. Later in het seizoen wil ik er zeker bijzitten," aldus een strijdlustige Van Stiphout aan de finish.

Achter hem diende de eerste rallysport debutant zich aan, Ronald Rijpma. "Het was ontzettend leuk met heel afwisselende proeven en dan met die Kalos, helemaal top! Mijn eerste autosportervaring deed ik op in Barcelona-Dakar en dan nog wel in de perskaravaan. Maar die Kalos Rally Challenge is helemaal te gek. Ik ben erg tevreden!" reageerde Rijpma enthousiast.

Debutanten hebben het zwaar
Waar voorin al fel gestreden werd met snelle tijden had een aantal debutanten het behoorlijk zwaar in hun eerste autorally. "We zijn op proef 1 uitgevallen door problemen met de remmen," vertelde navigator Paul Rabbering. Even later bleek in het servicepark dat verkeerde remvloeistof het euvel had veroorzaakt en kon hij toch nog een aantal klassementsproeven buiten mededinging rijden om ervaring op te doen. Demian Jensen was toen al uitgevallen met problemen aan zijn versnellingsbak.

Frank Tetteroo had heel andere uitdagingen. "We hebben nog nooit echt zo hard met de auto kunnen rijden en dan is het heel erg wennen, maar we zijn dik tevreden over onze tijden," legt hij uit. Ook bij navigatrice Amy Donkers van het Double A Rallyteam overheerste tevredenheid. "Onze auto is top, maar voor Ad is het de eerste keer achter het stuur van een rallyauto. De cupspirit komt steeds meer onder de deelnemers en dat maakt het erg gezellig!" aldus Donkers. Zij kwam als vijfde Kalos over de finish, net voor Bert Vloedgraven en net achter John Roks.

In de Chevrolet Hospitality Unit alleen maar tevreden gezichten bij het management van de Nederlandse Chevrolet-importeur. Pieter Stokman: "Na een lange voorbereiding waren we echt toe aan de eerste wedstrijdkilometers en het was best wel indrukwekkend om die Chevrolets Kalos over de proeven te zien gaan. Overigens ook onze complimenten aan Nico Biesheuvel en zijn team voor dit uitstekend georganiseerde evenement."

De winnaar
"We zijn heel erg blij met dit resultaat, maar het seizoen is nog lang," reageerde Corné Damen na zijn eerste overwinning in de Chevrolet Kalos Challenge. Hij had zich de snelste van de Challenge deelnemers getoond op alle proeven.

Eindstand eerste ronde Chevrolet Kalos Cup:

1. Damen/Wassink 43.50

2. Van Stiphout/Van Stiphout +1.10

3. Rijpma/Waare +2.03

4. Roks/Hoendervangers +3.52

5. Blom/Donkers +4.02

6. Vloedgraven/van Millingen +4:07

7. Tetteroo/Cornelissen +5:55