Gemeente Heerlen

Na initiatiefvoorstel in de gemeenteraad
Eindrapportage Historische Musea Heerlen

De raadsleden Karel van Nuys (CDA) en Jos Zuidgeest (PvdA) hebben woensdag 20 april de eindrapportage Historische Musea Heerlen aangeboden aan de commissie RCB (Regionale en euregionale zaken, Cultuur en Beeldvorming). Deze rapportage is tot stand gekomen na een initiatiefvoorstel van beide heren in de raadsvergadering van januari van dit jaar. Daarbij stemde de raad in met het voorstel om beide raadsleden een kaderstellende notitie te laten voorbereiden omtrent de historische musea. De rapportage wordt besproken in de commissie RCB van woensdag 18 mei en in de raadsvergadering van dinsdag 14 juni.

De initiatiefnemers zijn van mening dat de historische musea van wezenlijk belang zijn voor de identiteitsbeleving van de burgers van onze gemeente. Na het Glaspaleis en de Schouwburg zijn volgens beide raadsleden nu de historische musea aan de beurt voor een diepteinvestering. De musea kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan een positieve identificatie met een succesvol verleden. De nadruk ligt daarbij op het Romeinse verleden (het Thermen museum), de late Middeleeuwen (Kasteel Hoensbroek) en de tijd van de mijnindustrie (Mijnmuseum). Daarnaast is het gewenst om de ontwikkeling van een Regionaal Historisch Centrum krachtig door te zetten.

Trots

Volgens de initiatiefnemers beschikt Heerlen over "uniek historische erfgoed, waar menige stad jaloers op zou zijn. Dit geeft kansen. Zowel in educatieve zin, om bewoners en schooljeugd van stad en regio trots te laten zijn op hun herkomst en regio. Maar ook op toeristisch gebied, om bezoekers van stad en regio te laten genieten van dit historische erfgoed. Deze kansen kunnen het best benut worden in een nieuwe organisatie waarin publiek en privaat met elkaar samenwerken. Snelheid in de besluitvorming is gewenst om het gunstige moment te benutten en een positieve ontwikkeling in gang te zetten. Er is een groot enthousiasme en een grote bereidheid om nieuwe wegen in te slaan."

Investeringen

De noodzakelijke extra financiële middelen van de zijde van de gemeente bedragen volgens de initiatiefnemers circa 4 miljoen euro, voornamelijk voor fysieke investeringen: 1,5 miljoen voor het Thermen museum waarvoor de bouwplannen grotendeels klaarliggen, en 2,5 miljoen als cofinanciering van de gemeente bij de bouw van de ondergrondse zaal bij het Mijnmuseum en bij de verbouw van het hoeve gedeelte van Kasteel Hoensbroek en de herinrichting van de omgeving.

Gemeente Heerlen, 25 april 2005
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --