GroenLinks

Aangeboden: een witte werkster m/v voor drie euro per uur

25 april 2005

Werklozen moeten aan de slag kunnen als witte werkster, klusjesman of oppas. Particulieren moeten deze nieuwe werknemers in kunnen huren voor drie euro per uur. Daarnaast wil GroenLinks uitkerings- en reïntegratiegeld gaan inzetten als microkredieten. Werklozen krijgen dan een lening om een eigen bedrijfje te starten.

Deze voorstellen doet GroenLinks maandag bij de behandeling van De Geus notitie over de toekomst van de arbeidsmarkt en sociale zekerheid.

Drie euro baan
Een drie euro baan heeft enkel voordelen: voor mensen die nu aan de kant staan, kan het een opstapje zijn van uitkering naar een baan of een eigen bedrijf. Van deze drie euro mogen de nieuwe werknemers er twee zelf houden, zodat zij ongeveer tweehonderd euro kunnen bijverdienen bovenop hun uitkering. Particulieren, met name drukbezette tweeverdieners met kinderen, kunnen hun stress verminderen door dit werk goedkoop uit te besteden. GroenLinks denkt daarbij niet alleen aan witte werksters of klusjesmannen, maar ook aan bijvoorbeeld een kinderoppas, mantelzorger, tuinman of hondenuitlater. Bestaande schoonmaakbedrijven, uitzendbureaus of bedrijven in de sociale werkvoorziening kunnen bemiddelen tussen particulieren en werkzoekenden. Zij kunnen ook zorgen voor de administratieve afhandeling.

Micro-krediet
Voor UWV en gemeenten hebben de drie euro banen als voordeel dat men tot 1 miljard euro per jaar kan besparen op de budgetten voor uitkeringen, premies en reïntegratietrajecten. Met dit geld kan de sociale werkvoorziening worden gemoderniseerd en uitgebreid voor mensen voor wie er op de reguliere arbeidsmarkt geen plek is. Een deel van het geld moet worden ingezet als loonkostensubsidie voor banen in het bedrijfsleven. GroenLinks wil het uitgespaarde geld ook inzetten voor microkredieten: UWV en gemeenten moeten leningen verstrekken waarmee werklozen een eigen bedrijfje kunnen starten. Zodra dit bedrijf succes heeft, kan de uitkering worden gestopt en het microkrediet worden terugbetaald.

Perspectief bieden
Het kabinet biedt mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt geen enkel perspectief: de sociale zekerheid wordt uitgekleed, en de werkloosheid loopt alleen maar op. De Geus meldde in september dat hij een leger van twee miljoen kanslozen ziet, dat hij daar weliswaar mee worstelt, maar geen oplossing ziet. Ineke van Gent wil, in tegenstelling tot De Geus, perspectief bieden aan de twee miljoen mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daarom moeten werkgevers fiscale prikkels krijgen waarmee laaggeschoolde arbeid fors goedkoper wordt. Moet de gesubsidieerde arbeid niet worden afgebroken, maar gemoderniseerd. En moeten de budgetten van gemeenten en UWV niet worden besteed aan zinloze cursussen en trajecten, maar aan echte banen en bedrijvigheid. Alleen een forse koerswijziging kan het doemscenario van De Geus voorkomen.

Ineke van Gent