Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden in finale Schoonste Gemeente

Bron: Gemeente Leeuwarden (25-04-2005) De gemeente Leeuwarden is doorgedrongen tot de finale van de Schoonste Gemeente van Nederland. De negen finalisten zijn maandagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland bekend gemaakt. De andere finalisten zijn de gemeenten Leiden, Nijmegen, Spijkernisse, Venlo, Lelystad, Waalre, Renkum en Roerdalen. Tijdens een presentatie op donderdag 21 mei voor een jury van Nederland Schoon hebben de veertien overgebleven gemeenten hun plannen en beleid gepresenteerd.
De gemeenten hebben een vierkante kilometer in hun stad of dorp aangewezen welke vanaf 9 mei acht weken lang door een jury van Nederland Schoon beoordeeld zal worden. Criterium waar dit gebied aan moet voldoen is onder andere het aanwezig zijn van scholen, horeca, parken en een winkelcentrum. Leeuwarden heeft een gebied vanaf de binnenstad tot het winkelcentrum Bilgaard opgegeven.

Na deze acht weken wordt in alle negen overgebleven gemeenten een televisieprogramma opgenomen, waarin een bekende Nederlander de gemeente uitdaagt een evenement te organiseren. Het evenement is pas geslaagd als er geen zwerfafval ontstaat. Op 4 september wordt tijdens de finale uitzending bekend gemaakt welke gemeente zich een jaar lang Schoonste Gemeente van Nederland mag noemen.