Protestantse Kerk in Nederland


Manifest van de vierde Kerkendag 23 april 2005

(25-4-2005)
Op de Kerkendag is het Manifest van Zwolle gepresenteerd; een verklaring die de eenheid tussen kerken en gelovigen tot uitdrukking brengt. Het manifest is ondertekend door vertegenwoordigers van de vier deelnemende organisaties. Alle deelnemers kregen het via hun liturgieboekje mee naar huis. Het manifest roept op te leven uit de kracht van de Geest, om smaakmakers en lichtbrengers te zijn in onze wereld, om anderen nieuwsgierig te maken naar wie de God van de bijbel is.

Manifest van de vierde Kerkendag 23 april 2005

ZIN UIT ZWOLLE

Onder het motto UIT op zin kwamen wij in de IJsselhallen in Zwolle bijeen,
mensen van alle leeftijden, vrouwen en mannen, jongeren en kinderen, uit vele kerken en van verschillende continenten, een veelkleurig volk van God.
We hadden er zin in: deze vierde Kerkendag is als een bijzonder geschenk.

Vandaag hebben velen van ons ervaren dat de bijbel mensen zin en houvast biedt en inspireert om naar God te vragen en over Jezus Christus te spreken.
We hebben gehoord dat God deze wereld en haar bewoners niet aan hun lot overlaat en dat Jezus laat zien hoe Gods liefde uitstijgt boven alle gebrokenheid, pijn en dood.
We hebben gemerkt hoe bijbelverhalen ons mensen motiveren om van God te getuigen in woorden van hoop en in daden van gerechtigheid en vrede.
We hebben gezien hoe rond de bijbel gemeenschappen van mensen kunnen groeien, soms klein en kwetsbaar, maar toch....


1.
Daarom roepen wij onze kerken en elkaar op om,
één van zin, te blijven luisteren naar de bijbelverhalen en te leven uit de kracht van de Geest,
om smaakmakers en lichtbrengers te zijn in onze wereld, om anderen nieuwsgierig te maken naar wie de God van de bijbel is en om in navolging van Jezus om te zien naar kwetsbare mensen, dichtbij en veraf.


2.
Daarom zeggen wij tegen wie het maar horen wil
dat de God over wie wij lezen in de bijbel
een levende God is die werkzaam is in de wereld, in allen die zich inzetten voor vrede en recht, in elk gebaar van liefde, in elke kracht ten leven.


3.
Daarom ook willen wij samenwerken met alle mensen van goede wil om zin te scheppen en vrede te stichten,
om de aarde te beschermen en recht te bevorderen, om allen tot zegen te zijn.

Zwolle, 23 april 2005