---


---

Degenschermster Tol is Nederlands kampioen

25-4-2005 10:57:00

Degenschermster Sonja Tol heeft zondag (24 april) het Nederlands kampioenschap behaald. In het Holiday Inn hotel in Leiden versloeg de marineofficier met gemak haar tegenstandster Timandra de la Fontaine met 15-5. Florettiste Indra Angad-Gaur haalde onverwacht de finale niet. Zij legde het in de halve eindstrijd teleurstellend af tegen Saskia van Erven, die op haar beurt nipt de finale verloor van de pas 16-jarige Djinn Geurts.

Voor Tol liep het NK op rolletjes. Achtereenvolgens versloeg zij Lorenza Colzato (15-4), Hairy Engelenburg (15-3) en Nicolette Kok (15-6), waarna ze in de finale korte metten maakte met De la Fontaine. "Het ging lekker vandaag, maar je moet toch altijd heel geconcentreerd blijven. Mijn tegenstandsters hebben niets te verliezen op zo'n NK en loeren op een kans om mij te verrassen", zei een ontspannen Tol na afloop. "Als je verslapt, kan je het heel moeilijk krijgen. Gelukkig bleef ik goed scherp en heb ik gewoon gedaan wat van mij verwacht wordt: Nederlands kampioen worden."

Ongeconcentreerd Waar gebrek aan concentratie toe kan leiden, ondervond Angad-Gaur. Ook zij begon aanvankelijk sterk met eenvoudige overwinningen op Kristin Payne (15-5) en Ilana Eelman (15-2). In de halve finale kon de luchtmachtofficier de vereiste concentratie echter niet vasthouden. Na tweemaal vijf punten voorgestaan te hebben, liet zij Van Erven evenzo vaak langszij komen en verloor ze uiteindelijk onnodig met 13-12. Angad-Gaur: "Ik baal hier enorm van. Er wordt terecht van mij verwacht dat ik op professionele wijze de strijd om het Nederlands kampioenschap aanga; dat ben ik aan mijn stand verplicht. Dat ik me niet voldoende kon concentreren, neem ik mezelf kwalijk, dat mag gewoon niet gebeuren. Volgende week tijdens de World Cup in Gdansk hoop ik weer op scherp te staan."