Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 25 april 2005

Mensen met een verstandelijke handicap stemmen ook in het referendum Eenvoudige informatie over de Europese Grondwet

Binnenkort valt bij iedere Nederlander de oproepkaart in de bus voor het referendum over de Europese Grondwet. Ook mensen met een verstandelijke handicap zullen aan de oproep gehoor geven. Om hen in staat te stellen tot een afgewogen oordeel te komen, heeft de Gemiva-SVG Groep voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in de provincie Zuid-Holland mensen met een handicap.

In het boek 'Stemmen in een referendum: de Europese Grondwet, ja of nee?' staat in eenvoudige taal beschreven wat de Europese Grondwet inhoudt.

Twee delen
Het materiaal bestaat uit twee boeken. Het eerste deel beschrijft in het kort wat een referendum is, wat een grondwet is en waarom de Europese Grondwet is ontwikkeld. Verder omschrijft het boek de belangrijkste punten uit de grondwet. De onderdelen, met nadruk op de grondrechten, zijn naar onderwerp gegroepeerd. Na ieder onderwerp kan de lezer een vakje rood of groen maken. Aan het eind van het boek staat aangegeven hoe de lezer met zijn keuzes tot een eindoordeel kan komen. Het tweede boek 'Stemmen in een referendum, hoe gaat dat?' toont met foto's hoe stemmen gaat, vanaf het moment dat de oproepkaart in de bus valt.
Beide boeken zijn geschreven in eenvoudige taal, hebben grote letters en zijn voorzien van kleurenfoto's of gekleurde plaatjes.

Beschikbaarheid
Het materiaal is niet alleen bestemd voor cliënten van de Gemiva-SVG Groep. Wie dat wil, kan de boeken downloaden van de website www.gemiva-svg.nl (onder het kopje 'Nieuws'). Het is traditie geworden dat de Gemiva-SVG Groep op deze manier boeken beschikbaar stelt aan onder meer collega-instellingen. Hiervoor bleek in het verleden, bij de boeken over de verkiezingen van de Tweede Kamer en de Provinciale Staten, veel belangstelling te zijn. Voor wie downloaden niet mogelijk is, bestaat de mogelijkheid om de boeken voor een bedrag van 10,- aan te vragen bij het Educatief Centrum voor Cliënten van de Gemiva-SVG Groep, telefoon (071) 580 62 25.

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 3000 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap of met niet-aangeboren hersenletsel. Dat kan bij de mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in één van de locaties. Er is een breed scala aan woonvormen en activiteitencentra.

Alle medewerkers van de Gemiva-SVG Groep werken aan hetzelfde doel: ondersteuning bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.
Meer informatie kunt u vinden op www.gemiva-svg.nl.