Gemeente Soest

Boerenstreek

Datum: 25/04/2005

Wijkschouw Boerenstreek geslaagd

Op donderdag 21 april vond er 's avonds voor het eerst een wijkschouw plaats in de Boerenstreek. Maar liefst 39 wijkbewoners hadden de moeite genomen om punten over hun leefomgeving in te dienen. Mogelijke en onmogelijke oplossingen werden direct op straat besproken.

Aanleiding voor de gemeente om een schouw te houden in de Boerenstreek was om te horen hoe bewoners deze relatief nieuwe wijk in de praktijk ervaren. Gelet op het grote aantal punten dat werd ingediend, was de behoefte om hierover te praten groot. Onderwerpen die door veel bewoners werden genoemd, waren de wateroverlast in het Veenpark, het parkeren in de wijk en onderhoud aan speeltoestellen.

Behalve bewoners namen ook deel de wijkagent, de politiesurveillant voor de Boerenstreek, een medewerker van TPG Post en vanuit de gemeente een wijkcoördinator, de groenopzichter, een verkeerskundige en een medewerker die gaat over de speeltoestellen. Zij legden ter plekke aan bewoners uit waarom sommige zaken wel of niet kunnen worden gerealiseerd. Deze uitleg werd door veel bewoners gewaardeerd.

Maatregelen
Er zullen door de gemeente diverse maatregelen genomen worden naar aanleiding van de schouw. Gekeken zal worden of het mogelijk is enkele extra parkeerplaatsen in de wijk te realiseren zonder het groen aan te tasten. De Bunder zal na afronding van de laatste bouwwerkzaamheden worden afgesloten behalve voor (brom)fietsverkeer.

Wat betreft de oversteek bij de Clemensstraat tussen de Boerenstreek en Overhees die door veel bewoners als gevaarlijk wordt ervaren, zal onderzocht worden wat hier aan kan worden gedaan. Ook zal onderzocht worden of iets kan worden gedaan aan het verminderen van de onduidelijkheid over de voorrang bij het kruispunt Dorresteinweg/Hoofdstel. In het Veenpark zal met borden het fietspad aangegeven worden. Tenslotte zijn speeltoestellen gerepareerd, is het zand bij een speelplek ververst en is op verzoek een knikkertegel geplaatst en een bankje en prullenbak verplaatst.

TPG Post gaat de enige brievenbus in de wijk verplaatsen naar de parkeerhaven bij de ondergrondse vuilcontainers aan het Hoofdstel en tegelijkertijd vervangen door een grotere nieuwe brievenbus. Dit op verzoek van een aantal bewoners die de brievenbus op een gevaarlijke plaats vonden staan.

Afwatering
Daarnaast werden door de gemeente al voor de schouw maatregelen genomen voor de wateroverlast in het Veenpark. Begin april heeft de gemeente opnieuw een aantal drainagebuizen in de park aangebracht. Deze buizen zijn op een geringere diepte in de grond gelegd dan bij een eerdere proef, om zodoende meer en sneller effect te hebben op de afwatering van regenwater. De eerste resultaten zijn hoopvol maar er is meer tijd nodig om tot conclusies te komen.

De drainagebuizen worden regelmatig gecontroleerd op doorstroming en zonodig doorgespoten. Bij inspectie van eerder (dieper) aangelegde drainagebuizen is gebleken dat de uitstroomopening met behulp van blikjes en afval was dichtgestopt waardoor de werking van deze buizen volledig teniet wordt gedaan. Om herhaling te voorkomen zijn de uitstroomopeningen voorzien van een bochtstuk. Ook deze zullen regelmatig worden geïnspecteerd.

Antwoorden
Alle bewoners die punten hebben ingediend voor de wijkschouw krijgen de antwoorden toegestuurd via het wijkschouwverslag.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer