Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zinderend einde Open NK Lightning Chess

Manuel Bosboom is na een zinderend einde Open Nederlands Kampioen Lightning Chess geworden. Na een barrage van 6 partijen met 2 minuten bedenktijd tegen Andrei Orlov, was nog niet duidelijk wie nu de nieuwe Open Nederlands kampioen was. Vervolgens werd besloten een 7e partij te spelen. Andrei Orlov lootte wit, maar net als in de voorgaande 6 barragepartijen was het zwart die aan het langste eind trok. Deze finale had alles wat Lightning Chess mooi maakt. Snelheid, spanning, een fantastische ambiance en zelfs supporters. Zowel na winstpartijen van Bosboom als van Orlov werd er stevig gejuicht en geklapt.

Naast deze hoogvliegers waren er 158 andere schakers op het toernooi in het stadhuis van Apeldoorn afgekomen. Allen hadden zij zin om vele partijen te spelen. Dat werd dan ook met veel plezier gedaan. Gedurende de voorrondes werden er 28 partijen gespeeld door de deelnemers, die onafhankelijk van hun speelsterkte werden ingedeeld. Het getik en geram op de klokken was gedurende de dag overal te horen. Reeds na 1 voorronde vroegen verschillende personen zich af hoeveel punten nodig waren om in finalegroep 1 te komen. Ieder halfje was belangrijk. Al snel werd duidelijk dat Manuel Bosboom zich geen zorgen hoefde te maken over deelname aan de hoogste finalegroep. Na Christian Richter is hij nu de tweede speler die 28 uit 28 scoort in de voorrondes van het Lightning Chess. De man die kickt op deze vorm van schaken, was duidelijk gemotiveerd. Al in de voorrondes wist hij Andrei Orlov voor de eerste keer te verslaan. Toen wist hij nog niet dat ze elkaar die dag nog vele malen zouden treffen. De plaatselijke helden Merijn van Delft, Erik Smit en Stefan Kuipers wisten ook de hoogste finalegroep te bereiken. Voor de Schaakmaat-spelers was de koek daarmee op. Homburg Apeldoorn teamcaptain Merijn van Delft wist uiteindelijk de 7e plaats te veroveren.

Winnaar Manuel Bosboom

In de hoogste finalegroep staken drie spelers boven de anderen uit. Vanaf het begin was duidelijk dat de strijd zou gaan tussen Karl-Heinz Podzielny, Andrei Orlov en Manuel Bosboom. Eerst leken de onderlinge resultaten de doorslag te gaan geven. Nadat Andrei Orlov van Manuel Bosboom had verloren, leek hij dan ook kansloos. Dezelfde Manuel Bosboom wist vervolgens bijna de voor onmogelijk geachte score van 45 uit 45 te gaan halen nadat hij ook Karl-Heinz Podzielny versloeg. Andrei Orlov sloop echter stilletjes in zijn spoor mee. Ramon Koster ,die lange tijd geen toernooien speelde en uiteindelijk 4e werd, verzuimde vervolgens Manuel Bosboom door zijn vlag te rammen. In plaats daarvan bood hij remise aan. De machine Bosboom was echter wel beschadigd. Jimmy van Zutphen slaagde hem te verslaan. Een ronde voor het einde stond Andrei Orlov opeens een half punt voor op Manuel Bosboom. De druk van de eerste plaats werd hem echter te veel en in de laatste ronde kwam hij niet verder dan remise tegen Edwin van Haastert. Een match moest de beslissing geven. Het hele stadhuis van Apeldoorn was gedurende een half uur gefocust op één bord. Na twee 2e plaatsen was het uiteindelijk toch Manuel Bosboom die het best tegen de druk bestand was.
De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi. Een adembenemende apotheose was een passende afsluiting voor een dag waarop vrijwel alle deelnemers met veel plezier op zullen terugkijken.


---

Arno Bezemer wint 2e Opifex Rapidtoernooi

De tweede editie van het Opifex Rapidschaaktoernooi, dat zaterdag 23 april werd gehouden, is gewonnen door Arno Bezemer. De Fide-meester van Zukertort Amstelveen moest alleen een remise afstaan aan Theo Hommeles en won verder al zijn partijen. Hij ging met de beker en de eerste prijs van 250 euro naar huis.

Het Opifex Rapidschaaktoernooi is het open toernooi van BSV uit Bergen op Zoom en is vorig jaar van start gegaan. Dat was een succes en daarom is het toernooi voortgezet. Met de concurrentie van maar liefst acht andere Nederlandse toernooien op dezelfde dag, was het aantal van vijftig deelnemers nog behoorlijk te noemen. Wellicht gaat ook de liefde van de schaker door de maag en speelt de goede soep die s middags voor alle deelnemers wordt geserveerd een rol.

Hoe dan ook, rond half elf ging de eerste ronde van start. Daarin waren geen grote verrassingen te noteren. Naast de Fide-meesters Theo Hommeles (2384) en Arno Bezemer (2373) moest ook de Bulgaar Svetlin Stojanov (2323) tot de favorieten worden gerekend. Het deelnemersveld was verder zeer divers en vele speelsterkten waren vertegenwoordigd. Opvallend was de deelname van veel Zeeuwse jeugdspelers, waarvan enkele het erg goed deden.

De favorieten bleven lang aan kop met de maximale score. Ook de Belgische Albanees Arben Dardha (2267) bleef zijn partijen winnen. In ronde 5 vielen de eerste klappen. Stojanov ontdeed zich van Dardha, terwijl Hommeles en Bezemer elkaar op remise hielden. Stojanov stond zo alleen aan kop met 5 uit 5. In ronde 6 speelde de Bulgaar tegen Hommeles. De partij eindigde in remise. Bezemer won wel, waardoor deze weer langszij kwam.

De zevende en laatste ronde leverde een mooie finale op. Bezemer en Stojanov stonden samen aan kop met 5,5 uit 6 en werden aan elkaar gekoppeld. Bezemer had wit en bood al na enkele zetten remise aan. Stojanov wilde daar echter niet van weten, waarschijnlijk omdat er bij remise nog meer spelers in aanmerking voor de gedeelde toernooiwinst zouden komen. Bezemer bleek niet onder de indruk van het weigeren van het remiseaanbod en trok de partij naar zich toe. Gedesillusioneerd moest Stojanov opgeven. Dat maakte Arno Bezemer tot de terechte ongedeelde winnaar van het toernooi.

In de laatste ronde vielen er nog verrassingen te noteren op bord 2 en
3. Op bord 2 was het dePaul van Asseldonk uit Helmond (1934) die Theo Hommeles wist te verslaan. Hommeles eindigde zo op een ongelukkige manier buiten de prijzen. Op bord 3 maakte Jan Breukelman, die een sterk toernooi speelde, korte metten met Dardha. Hierdoor eindigden Breukelman en Van Asseldonk beiden knap op zes punten en deelden hiermee de tweede plaats. Svetlin Stojanov en Sander Boogaard werden gedeeld vierde met 5.5 punt.

De ratingprijs t/m 1900 ging naar Willy Meulblok van De Zwarte Dame. De ratingprijs t/m 1600 werd gedeeld door de 11-jarige Quinten Ducarmon (SC Terneuzen) en de 13-jarige Rick van de Breevaart (SV Denk en Zet). Erg knap van beide jonge spelers om in dit veld 5 punten te behalen. We gaan vast nog meer van ze horen. Zij deelden ook de jeugdprijs samen met Dirk van Dooren (HSC). René Paardekam was de beste speler van het organiserende BSV.

De wedstrijdleiders Frans Peeters, Herman Colijn en Pieter-Jan Demmers en de sponsoren milieu-adviesbureau Opifex, Administratie Advies Kantoor Hertogs en zaal dHonneur worden weer bedankt voor het mogelijk maken van dit toernooi.


---

Van den Doel, Nijboer, Smeets en Janssen plaatsen zich voor NK

Afgelopen weekend vond de derde en laatste ronde (knock-out formule) plaats van het Wetterskip Fryslân Toernooi 2005. Vier spelers plaatsten zich voor het NK Algemeen, dat van 4 - 16 september in de Grote Kerk in Leeuwarden wordt gehouden: Van den Doel, Nijboer, Smeets en Janssen. Laatstgenoemde versloeg in de barrage John van der Wiel. Bij de de dames plaatsten zich Bianca Muhren en Marlies Bensdorp.

Meer info op de toernooisite.

---