Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: FEZ. 2005/1139
datum: 22-04-2005
onderwerp: Dummybegroting LNV

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Op 14 april jl. is de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op ambtelijk niveau geïnformeerd over de dummybegroting van LNV. Uit de reacties tijdens deze besloten briefing heb ik tot mijn genoegen opgemaakt dat deze bespreking verhelderend heeft gewerkt. Aansluitend heeft de commissie bij brief 45-05-LNV van 20 april mij gevraagd te reageren op een viertal aanvullende opmerkingen. Hierbij doe ik u mijn reactie op deze vier punten toekomen.


1. In de ontwerpbegroting 2006 zal ik het nieuwe artikel 21 (duurzame landbouw) uitsplitsen, waarbij maatschappelijk ondernemen, dierenwelzijn en biologische landbouw in de doelstellingen zichtbaar worden gemaakt. De nieuwe indeling van artikel 21 komt er als volgt uit te zien:

21 Duurzaam ondernemen
21.11 Goed ondernemerschap en ondernemersklimaat 21.12 Maatschappelijk geaccepteerde productievoorwaarden en dierenwelzijn
21.13 Duurzame productiemethoden en bedrijfssystemen, waaronder biologische landbouw
21.14 Duurzame visserij
21.15 Duurzame ketens

De instrumenten die ten behoeve van deze doelstellingen worden ingezet, zullen in de budgettaire tabel worden opgenomen, inclusief de meerjarig beschikbare budgetten.


2. De Regeling Rijksbegrotingsvoorschriften 2005 van de minister van Financiën vermeldt voorschriften voor het opnemen van de budgetflexibiliteit in de ontwerpbegroting. Het doel hiervan is om de Staten-Generaal inzicht te geven in de mate waarin per beleidsartikel - los van het lopende beleid - de kasbudgetten een andere beleidsmatige aanwending zouden kunnen krijgen. Deze 'vrije ruimte' wordt opgenomen in de 'tabel budgettaire gevolgen van beleid'. Daarnaast zal ik op overzichtelijke wijze aanvullend hierop (dus per artikel) de budgetflexibiliteit per doelstelling in de ontwerpbegroting opnemen.

Ik streef hierbij naar een soortgelijke vorm als in de briefing gepresenteerd, maar ben enigszins afhankelijk van de mogelijkheden bij de SDU.

3. De ILG-bijlage verschijnt voor het eerst in de ontwerpbegroting 2006. Ik zal daarin de opmerkingen van de commissie over de duidelijkheid, de verwijzingen naar de artikelen van de begroting en de weergave van de doelen en prestaties per provincies verwerken.

4. Ik neem de opmerkingen van de commissie ten aanzien van de EU-bijlage ter harte en zal zorgdragen voor de gevraagde inzichtelijkheid inzake de inzet van EU-gelden.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman