FNV

Hoog Shell-gehalte in nieuwe cao bij de NAM

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij is een principeakkoord over een nieuwe cao, met een looptijd van negen maanden, gesloten. De inhoud volgt het akkoord dat FNV Bondgenoten eerder sloot bij de productiebedrijven van Shell.
De loonsverhoging voor de 550 werknemers die onder de cao vallen, bedraagt 1 procent plus een eenmalige uitkering van vierhonderd euro bruto.

Het aantal adv-dagen wordt verlaagd van veertien naar elf. De bonus over 2005 gaat daarvoor omhoog van 5,5 en 7,5 procent. "Een goede ruil", vindt vakbondsbestuurder Henk Korthof. "Maar wie de vrije dagen niet kwijt wil, kan ze volgend jaar terugkopen. Dan houd je toch nog zo'n 0,65 procent over."

De NAM betaalt bovendien 100 procent in het tweede ziektejaar bij volledige medewerking aan het reïntegratieproces.

Het bedrijf zet de steun voor de werkgelegenheid van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en het internationale vakbondswerk voort met respectievelijk 630 duizend en 120 duizend euro.

"We zijn tevreden over het resultaat", zegt Korthof in een persbericht dat samen met de werkgever is uitgegeven. "Dat we er in één keer uitgekomen zijn, wil niet zeggen dat de onderhandelingen eenvoudig zijn geweest. Met name op het gebied van het aantal adv-dagen vinden we dat we een goede compensatie hebben gevonden in de verhoging van het bonusbudget."