Groen!

Brussel, 22 april 2005

Groen! verwerpt paarse restauratie

Ecoboni belonen milieubewuste consument

Groen! verwerpt de beslissing van de federale regering om vanaf 1 juli 2005 de ecoboni af te schaffen. De ecoboni bestaan nog maar sinds 1 januari en belonen consumenten die kiezen voor herbruikbare, milieuvriendelijke verpakkingen. Het argument dat de consument over de grens trekt om te gaan winkelen, snijdt in deze geen hout. Met deze beslissing drijft de federale regering van VLD en SP.A-Spirit de restauratie verder door. De milieubewuste consument wordt door deze regering in de kou gezet, de distributiesector beloond, zo reageert Groen!-voorzitter Vera Dua.

De federale regering schaft de verhoogde milieuheffing op eenmalige drankverpakkingen vanaf 1 juli weer af. De bedoeling van deze ecoboni een beslissing van de vorige paarsgroene regering is de consument die kiest voor milieuvriendelijke verpakkingen te belonen. Bijkomend voordeel van deze paarsgroene maatregel waren de verlaagde accijnzen en BTW op bepaalde dranken wat het drankentoerisme kon indijken. Nogal wat grensbewoners sprongen vóór de paarsgroene ecoboni regelmatig de grens over om daar hun dranken in te kopen omwille van de lagere Franse accijnzen. Vandaag maakt de roodblauwe regering-Verhofstadt een einde aan de ecoboni. Ze weigert nog langer milieuvriendelijke consumenten te belonen.

Het kortwieken van de ecoboni is pure restauratie, reageert Groen-voorzitter Vera Dua. Het terugdringen van groene maatregelen is blijkbaar nog het enige waarover VLD en SP.A-Spirit binnen deze federale regering tot een akkoord kunnen komen. Dua roept de progressieve krachten binnen de federale regering op deze beslissing alsnog aan te vechten. De idee achter de ecoboni is duidelijk: de milieuvriendelijke consument belonen door hem goedkopere producten aan te bieden en zo een preventief beleid voeren om de afvalberg te verkleinen. Ik durf hopen dat er binnen de federale regering ministers zijn die wél gewonnen zijn voor een preventief milieubeleid. Ik hoop dan ook dat zij, samen met Groen!, deze restauratie zullen bevechten.