Groen!

Brussel, 22 april 2005

Dag van de Aarde: Beste manier om te besparen op gezondheidszorg is investeren in bomen

Groen! wil dat Vlaanderen 1500 hectare bos extra per jaar realiseert. De realisatie van de stadsbossen zoals onder de vorige Vlaamse regering uitgetekend, is daarbij absolute prioriteit. Indien daarvoor onvoldoende geld ter beschikking is in Vlaanderen, kan de federale regering een tandje bijsteken, meent Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems. Want: Meer bossen in Vlaanderen betekent immers minder uitgaven voor volksgezondheid, voor geneesmiddelen en geneeskundige verzorging. Daems doelt daarmee op de capaciteit van bossen om de lucht te zuiveren en fijne stofdeeltjes uit de lucht te halen. Eén hectare bos zorgt dagelijks voor de zuurstof van 5 tot 7 mensen en neemt jaarlijks 70.000 kilo stofdeeltjes en giftige bestanddelen op. Stadsbossen zorgen voor 15 % minder ozon in de stad, voor 14 % minder zwaveldioxide en 13 % minder stof.

Daems acht de vlugge realisatie van de geplande stadsbossen dan ook van het allergrootste belang, niet enkel voor het milieu maar evenzeer voor de volksgezondheid. Fijn stof alleen was in 2000 verantwoordelijk voor meer dan 10.000 versnelde overlijdens in België. Vlaanderen is één van de zwaarst met fijn stof vervuilde regios ter wereld. Sinds 2005 mag de maximumnorm voor fijn stof door een Europese richtlijn jaarlijks hooguit 35 keer worden overschreden. Maar in pakweg Roeselare, Gent, Evergem of Hoboken zal die norm misschien nog deze maand maar zeker in mei of juni niet eens halfweg 2005 voor de 35ste keer worden overschreden!

Bij dergelijke overschrijding is de Vlaamse milieuminister verplicht een Actieplan tegen fijn stof op te maken, in overleg met de getroffen gemeenten.

Dat blijft echter dweilen met de kraan open, meent Rudi Daems die het aanplanten van bossen ziet als een wapen tegen de vervuiling door fijn stof. Bossen produceren niet enkel zuurstof, ze filteren ook de fijne stofdeeltjes uit de lucht. Zo zorgen ze voor een enorme besparing voor de volksgezondheid.

En Daems geeft een buitenlands voorbeeld: In de VS werd het effect van de aanwezigheid van bomen in de stad onderzocht. De cijfers waren hallucinant! De bomen in de stad New York zorgen ervoor dat er jaarlijks liefst 1.800.000 kilo luchtvervuiling wordt vermeden. Dat levert de samenleving een winst aan niet noodzakelijke geneeskundige uitgaven op van liefst 9.500.000 dollar.

Daems roept, naar aanleiding van de Dag van de Aarde op zondag 24 april 2005, de Vlaamse regering dan ook op meer bossen aan te planten. In plaats van minder. Tegelijkertijd vraagt hij de federale regering daar, indien nodig, extra gelden voor vrij te maken. De beste manier om te besparen op gezondheidszorg is investeren in bomen, aldus nog Daems. De volksvertegenwoordigers van Groen! zullen op de Dag van de Aarde alvast aanwezig zijn op de in de verschillende provincies geplande acties.