Socialistische Partij

Lakse Veerman speelt dierenmaffia in de kaart

25-04-2005 * Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) wil dat minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) eindelijk werk maakt van de aanpak van een internationaal netwerk van dierensmokkelaars. Van Velzen heeft meermaals aangedrongen op actie tegen deze dierenmaffia waarin Nederlanders een centrale rol spelen, maar Veerman weigert hier werk van te maken. Onthullingen in de Telegraaf (24-4-2005) bevestigen dat het met deze misdadige handel veel ernstiger is gesteld dan Veerman doet geloven. "Met zijn lakse opstelling speelt Veerman de dierenmaffia in de kaart," stelt Van Velzen. "Als ik dierensmokkelaar was, zou ik de volgende keer op hem stemmen."

Krista van Velzen Van Velzen: "Na drugshandel is de smokkel van beschermde exotische dieren en planten de meest lucratieve vorm van illegale handel. Het is onbegrijpelijk dat minister Veerman denkt het zich te kunnen veroorloven dit te kunnen negeren." In het Telegraaf-artikel wordt een AID'er geïnterviewd die uitlegt hoe gemakkelijk het is illegale exotische dieren en planten Nederland in te smokkelen. Ook wordt er een schets gegeven van de handel en wandel van een aantal van de Nederlanders die het spil in het internationale smokkelnetwerk zouden vormen. Al langere tijd vraagt Van Velzen aan Veerman wat precies de rol is van Nederland in deze illegale handel en wat hij van plan hiertegen te doen. Keer op keer weigert Veerman hier serieus op in te gaan. Vorig jaar heeft van Velzen nog een voorstel gedaan om een dierenrecherche in te stellen om de handel in exotische dieren op te sporen. Het gaat hier niet om hobbyisten, maar om een handel die volgens schattingen meer oplevert dan drugshandel. Toch weigert Veerman serieus werk te maken van de bestrijding.

Nederland ondertekende het internationale CITES-verdrag, waarin afspraken zijn gemaakt over de handel in bedreigde dieren en plantensoorten. De regering komt haar afspraken echter niet na en is er niet in geslaagd om haar rapportage volledig in te leveren. Van Velzen: "Er zijn informatiegaten. Dat betekent dus ook dat er geen strategische informatie is om een vuist te maken tegen de georganiseerde handel. Met dit lakse optreden speelt Veerman de dierenmaffia in de kaart."