CDA

25-04-05
Bruls: Aan de slag met perspectief op een echte baan

Afgelopen week kwam de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) met een advies voor het aan het werk helpen van mensen met een bijstand uitkering.

De kern van het advies is dat gemeenten de bijstanduitkering gebruiken als loonkostenondersteuning richting een werkgever. Tweede-Kamerlid Hubert Bruls reageert in beginsel positief op het initiatief van gemeenten, werkgevers en werknemers. Het is goed dat lokale overheden en sociale partners zich gezamenlijk inzetten om mensen weer aan de slag te krijgen. Wel zou het nog beter zijn wanneer de voorstellen minder vrijblijvend zouden zijn voor werkgevers en gemeenten die met een bijstandsgerechtigde in zee gaan. Het doel is immers om mensen perspectief te bieden op een baan tegen CAO-loon en daaraan moeten de werknemer en de werkgever zich binden, aldus Bruls.

Daarnaast stelt het RWI voor om participatiebanen te introduceren voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt waarvan het maar zeer de vraag is of zij ooit perspectief zullen krijgen op een reguliere baan. Hubert Bruls is kritisch over dit voorstel tot introductie van nieuwe subsidiebanen. Wij zitten niet te wachten op nieuwe bureaucratische Melkertbanen. Die zijn ook helemaal niet nodig, want we hebben in Nederland voor mensen die geen perspectief hebben op een reguliere baan met de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) een instrument dat uniek is in de wereld.