Nederlandse Vereniging van journalisten

Thema
C2000

Financieel Meerjarenbeleid 2005-2007

Inleiding
De afgelopen acht jaar heeft de NVJ met een gepland tekort gewerkt. De contributieverlaging vanaf 1997 resulteerde jaarlijks in een negatief saldo. Het daartoe ingestelde vereffeningfonds van ongeveer 5 ton is aan het einde van het boekjaar 2004 uitgeput. Daar zou mee te leven zijn geweest als de NVJ niet ook vanaf 2001 was meegetrokken in de economische malaise. Een economische teruggang die een golf reorganisaties, aanzienlijk minder banen, wegvallen van freelance-opdrachten en uiteindelijk voor het eerste sinds 1980 netto ledenverlies bij de NVJ tot gevolg heeft. Voor sommige dagbladen lijkt er zelfs sprake van een structureel in plaats van conjunctureel verlies aan lezers.

Een tweede tegenvaller voor de vereniging blijft het uitblijven van een positieve uitkomst van de joint venture met Veen Magazines voor het vakblad De Journalist. De positieve resultaten van de eigen website Villamedia.nl zijn nog niet van een dusdanige omvang dat de kosten van het vakblad worden gecompenseerd.

Een derde aspect is het toegenomen aantal persvrijheidincidenten met overheden, justitie en politie en incidenten betreffende auteursrechten en secundaire rechten van freelancers. De bijna vijf maanden durende onderhandelingen met de Eredivisie cv over de positie van journalisten in de voetbalstadions is een ander voorbeeld. Dergelijke affaires kosten steeds meer tijd en geld. Wel wordt geprobeerd met het Genootschap van Hoofdredacteuren, en waar opportuun in persvrijheidzaken met uitgevers en of omroepen gezamenlijk op te trekken en kosten te delen. Tevens wordt met de uitgevers, hoofdredacteuren en omroepen ingezet op én een versterking van de zelfregulering én een verbetering van de relatie met het mediapubliek.

De versterking van de Raad voor de Journalistiek, de introductie van de Nieuwsmonitor per maart jl. en het Media-debatbureau zijn voorbeelden van de toenemende zorgvuldigheid van de sector, waaronder de NVJ, richting kijker en lezer.
Een vierde taakverzwaring voor de vereniging is gelegen in de complexe pensioen- en prepensioenproblematiek. Zowel op bedrijfsniveau als in de gehele sector zijn er voortdurend bewegingen die meer dan voorheen van de NVJ kostbare externe expertise vergen.

De vereniging staat nu voor de uitdaging het exploitatietekort de komende drie jaar te beheersen en tegelijkertijd het niveau en de omvang van de dienstverlening voor de leden alsmede de inzet voor de persvrijheid verder uit te bouwen. Dit alles met de wetenschap dat de stagnatie in ledengroei nog kan voorduren. Het bestuur en secretariaat doen tevens onderzoek naar mogelijke partners in de media en de informatiesector, om in de toekomst overhead als huisvesting en andere overheadkosten te kunnen verminderen.

Ledenontwikkeling
De groei van de NVJ door netto ledenaanwas is sinds 2001 omgeslagen. Het ledental is in de periode 2001 tot heden teruggelopen met 0,9 procent. Hoopgevend is dat grote secties als dagblad, landelijke omroep en freelance zich redelijk weten te handhaven.

De afkalving in de sectie dagblad bedraagt 126 leden in de periode 2002 tot heden terwijl er meer dan 600 banen zijn geschrapt. De enige sectie die groeit is de NVF, de sectie fotojournalisten. De sectie publiekstijdschriften en de sectie regionale omroep zijn stabiel.

Maatregelen tot nu toe

Secretariaat
Tijdig heeft de vereniging met bezuinigingen en een vacaturestop de zwaarste effecten van de inkomstenstagnatie weten op te vangen. Daarmee is de verenigingsexploitatie 2004 sluitend afgesloten. De vacaturestop is niet toegepast bij de advocaten en juristen van de NVJ. De inkrimping van de formatiekosten van de secretarissen is uitgesmeerd over de periode 2004-2006. Deze maanden wordt toekomstig algemeen secretaris Thomas Bruning verder ingewerkt op de verenigingszaken etc.. Zijn takenpakket bij de omroep wordt overgenomen door de nieuwe omroepsecretaris Marc Visch. Deze formatieplaats is tijdelijk boven de sterkte en kan na het vertrek van de huidige algemeen secretaris per 1 september 2005, in de formatie dalen. Bij de secretaris dagblad Bianca Rootsaert liggen veel taken. Om haar enigszins te ontlasten nemen Hans Verploeg en in toenemende mate zijn opvolger Thomas Bruning incidentele dagbladreorganisaties over.
De formatie van de secretaresses is teruggebracht met 2 fte. De effecten daarvan zijn opgevangen door de aanwezigheid op het kantoor Hilversum te minimaliseren (ook de omvang van het kantoor is teruggebracht en ondergebracht bij Free Voice). De overgebleven secretaresses zijn in een takenpool en in één werkruimte ondergebracht.
De NVJ leden en financiële administratie heeft ruim 1 fte ingeleverd. Totaal zal de inkrimping van de formatie van het secretariaat over de periode 2004-2006 4,8 fte bedragen.
De medewerkster van Migranten & Media is van een externe locatie teruggekomen naar het NVJ-kantoor. De betaalde activiteiten van M&M en daarmee ook de aanhoudende verliesfinanciering door de NVJ zijn per 1 juli 2004 beëindigd. De NVJ zal in het kader van de eigen activiteiten en via het Media-debatbureau waar nodig aandacht blijven schenken aan de doelstellingen van M&M, een NVJ-werkgroep die twintig jaar lang een markante plaats innam te midden van de verenigingsactiviteiten.

De komende drie jaar
Secretariaat
Als gezegd zal het secretariaat bij gelijkblijvend of dalend ledental in de periode 2004 tot en met 2006 dalen van 26,44 fte naar 21,4 fte (exclusief de uitleen van personeel aan de Stichting Raad voor de Journalistiek en de stichting Politieperskaart en het Media-debatbureau). Gezien de omvang van de post personeel op de totale uitgaven, ongeveer 45 %, is het beperkt houden van de formatie een essentieel gegeven om de exploitatietekorten niet te laten oplopen.

De Journalist
De onderhandelingen met Veen Magazines over de afbouw van de joint venture zijn gestart.
In hoeverre nog enkele separate taken al of niet tijdelijk bij Veen achterblijven, bijvoorbeeld drukken en distributie, valt nog niet te zeggen. De exploitatie van het blad wordt weer in eigen hand genomen zoals tot 2001 ruim 100 jaar al het geval was. Wel is ook door het NVJ-bestuur geconstateerd dat met krimpende ledengroei of zelfs afkalving, de brutokosten van het blad (35 euro per lid per jaar, prijspeil 2004) begrotelijk worden versus de andere taken van de vereniging. Met de hoofdredacteur zal naar oplossingen worden gezocht waarbij samenwerking tussen Villamedia.nl, Internetjournalist.nl en De Journalist.nl voor de hand liggen. Een en ander zonder de specifieke functie alsmede verantwoordelijkheid van de drie onderscheidende NVJ-uitgaven uit het oog te verliezen. Dit zal niet leiden tot grote inkomstenstijging maar wellicht wel tot betere beheersing van de kostenontwikkeling.

Tevens kan de communicatie met de leden hierdoor wellicht verder worden verbeterd en waar gewenst verfijnd.

Participaties de komende drie jaar/ Bijdragen aan derden Internationaal
De afdracht aan de IFJ en de EFJ is sinds 2002 tot 50% gehalveerd. Het is de bedoeling deze afspraak te handhaven tot er redelijk herstel van de inkomstenontwikkeling van de vereniging valt te melden. De NVJ is er desondanks in geslaagd de internationale solidariteit te versterken. De ontwikkeling van Free Voice (voorheen SCO) is daarbij bemoedigend. Vanuit het separate fonds Reporters Respond is in schrijnende gevallen van collega's in moeilijke landen financieel bijstand verleend. Een recent voorbeeld is de directe hulp aan nabestaanden van de ongeveer tweehonderd op Banda Atjeh verdronken journalisten. Reporters Respond is zelfbedruipend mede dankzij de giften van particulieren, redacties en mediabedrijven.

Nationaal
Samen met partners als NDP, Persmuseum, RNTC en Free Voice is een geslaagde 3 mei persvrijheidmanifestatie georganiseerd. Dit initiatief zal worden voortgezet waarbij de financiële / organisatorische fakkel per jaar bij toerbeurt wordt doorgegeven. Alleen op die wijze kunnen de kosten voor de NVJ van een dergelijke manifestatie binnen de marges blijven.

De discussie in het kabinet over zelfregulering versus overheidsmaatregelen met betrekking tot de pers is mede door inbreng van de bedrijfstak uiteindelijk uitgemond in een versterking van de zelfregulering. De overheid heeft bevorderd dat met name de publieke omroep meer middelen ter beschikking van de Raad voor de Journalistiek stelt. Tevens wordt aanvankelijk via de NVJ en vervolgens in een stichting met alle partners uit de mediasector een Media-debatbureau opgezet. De overheid draagt daaraan de komende drie jaar financieel bij met een bedrag van ruim vijftigduizend euro per jaar. Van de Stichting Democratie en Media ontvangt het debatbureau een bijdrage van 15 000 per jaar, drie jaar lang. De NVJ staat genoteerd voor een bedrag van tienduizend euro en levert management. Vooralsnog wordt het bureau gehuisvest in het NVJ-pand en zal de oud-coördinator van de werkgroep M&M, Monique Doppert, als coördinator voor het bureau functioneren. Het is de bedoeling om het Media-debatbureau met name ook in de regio een stevige rol te laten spelen in de relatie tussen de regionale media en hun publiek.
Een derde schakel in de versterking van de zelfregulering wordt de Nieuwsmonitor. Aan de hand van al jaren geleden door de NVJ geaccordeerde plannen is er nu eindelijk zicht op de start van een experiment met de Nieuwsmonitor. Wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de effecten van trends en hypes in het nieuws zal de komende drie jaar plaatsvinden. De monitor is een initiatief van het Persinstituut van NDP en NVJ en wordt financieel met name gedragen door het Bedrijfsfonds voor de Pers voor een bedrag van 160.000 per jaar. De NVJ heeft hierin een financiële verplichting voor de komende drie jaar van in totaal 34 000 euro. Resultaten van de Nieuwsmonitor zullen deels ook door het Media-debatbureau worden opgepakt en gepopulariseerd.

Conform het sinds de nota 2001-2003 staande financieel beleid worden giften of subsidies aan derden, kosten die geen participaties zijn, onder de post bijdragen aan derden ondergebracht. Daartoe is een fonds ingericht dat voor een deel uit de beleggingen wordt gevoed. Een recent voorbeeld is een bijdrage van de NVJ aan de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Kaasschaaf
Het bovenstaande overziend zal het niet verbazingwekkend zijn dat het bestuur de kaasschaafoperatie wenst te handhaven. Deze aanpak tot bezuinigen door de gehele NVJ inclusief de geledingen is indertijd aanvaard door de VR met het financiële beleid 1999-2001 en vervolgens verlengd met de nota 2001-2003. De indruk is dat de meeste geledingen langzamerhand gewend zijn geraakt aan deze korting van drie procent. Het bestuur stelt de VR voor deze korting te handhaven in de periode 2005-2007. Tevens vraagt het bestuur de VR het in deze nota neergelegde beleid te aanvaarden voor de periode 2005-2007.

Veerkracht
Beseft wordt dat een kaasschaafbeleid weinig sprankelend overkomt. Gezien de onmogelijkheid de contributie te verhogen en de arbeidsintensieve doelstellingen van de vereniging los te laten ziet het bestuur geen andere mogelijkheden dan dit strakke financiële beleid. Daar komt nog bij dat het structureel verlies aan banen in de dagbladsector onvoldoende wordt gecompenseerd door groei elders. Het effect daarvan voor de vereniging, die in de jaren tachtig en negentig een verdubbeling van het ledenaantal kende, mag ondanks al het optimisme over herstel van de economie hier niet worden weggeredeneerd. Het bestuur vertrouwt er op dat met het nu voorliggende beleid de vereniging voldoende veerkracht houdt om de komende jaren een verdere afkalving van leden op te vangen zonder af te doen aan de kwaliteit van de belangenbehartiging.