Gemeente Assen


Oud-inwoners concluderen: Assen op Koers

ASSEN, 25 april 2005

Afgelopen vrijdag discussieerden B&W met een twintigtal bekende oud- inwoners over het verleden, maar vooral over de toekomst van Assen. Wat vonden deze mensen toen van Assen, waren ze trots op hun stad, wat is er veranderd in de afgelopen halve eeuw en wat mist de stad? Deze en andere vragen waren aanleiding voor constructieve gesprekken waarin de oud-inwoners het gemeentebestuur voorzagen van goede tips en complimenten, maar ook van kritiek.

"Assen doet z'n best, maar het kan natuurlijk altijd beter", is bijvoorbeeld de mening van voormalig defensieminister Frank de Grave. Een compliment kwam van Keukenhofdirecteur Walter Jansen: "Dertig jaar geleden ben ik vertrokken met een goed beeld van Assen en dat goede beeld is alleen maar nog beter geworden".

Diverse gasten die in de eerste helft van de vorige eeuw in Assen zijn opgegroeid, begrepen niet waarover Assen zich druk zou moeten maken. Waarom je verdiepen in het imago van Assen, alsof de beschikbare ruimte en groen dat al niet als vanzelfsprekend uitstralen? Maak een keuze uit al die sterke punten die Assen heeft en profileer je daarmee naar buiten, aldus hun conclusie.

Zowel het gemeentebestuur als de gasten vonden de samenkomst zinvol en nuttig. Algemeen concludeerden de gasten dat Assen een prima plek is om te vertoeven. Het meest opmerkelijke citaat in dit verband is afkomstig van voormalig NAM-directeur Harry van der Meijden: "Het kost sommige mensen wellicht wat moeite om er naar toe te gaan, maar eenmaal in Assen, wil je er niet meer weg".

Als blijk van waardering werden aan het einde van de dag door de genodigden vijf bomen geplant in het (Asser)bos van de toekomst, het Arboretum in Zeijerveen.