Dienstenbond CNV

Principeakkoord Grafimedia CAO 2005-2006
25-04-2005

Op 20 april 05 omstreeks 3.30 uur hebben de werknemersorganisaties (CNV Media, FNV Kiem en De Unie) en de werkgeversorganisaties (KVGO en NDP) een principeakkoord bereikt over een nieuwe tweejarige Grafimedia CAO. Hierbij treft u de volledige tekst van dit resultaat. De belangrijkste punten zijn:

Looptijd:
Van 1 februari 2005 tot en met 31 januari 2007.

Loon:
De lonen worden per 1 juni 2005 met 1% en per 1 juni 2006 met 1,5% verhoogd.

Vut en Prepensioen:
Omdat de (fiscale) wetgeving rond VUT en pensioen is veranderd, nog steeds verandert en om het Museumplein akkoord tot stand gekomen na acties van de drie vakcentrales te vertalen naar CAOs, moesten in dat kader nieuwe afspraken worden gemaakt. Dat is ook nodig omdat het VUT-fonds nu al financiële problemen heeft en het (pre)pensioen ook in de toekomst betaalbaar moet zijn. Het volgende is afgesproken:
* Degenen die in 1945 zijn geboren, zijn de laatste die van de VUT gebruik kunnen maken;

* Mensen die nu al een uitkering ontvangen, gaan vanaf 2006 PGB-premie betalen. Dit geldt ook voor die in 1945 geboren zijn en binnenkort in de VUT gaan;

* Een overgangsregeling voor werknemers die geboren zijn in de jaren 1946 t/m 1949;

* Werknemers onder de 55 jaar kunnen onder een paar voorwaarden met vervroegd pensioen als zij 63 jaar worden tegen een uitkering van 70% bruto;

* Bijspaar- en bijverzekeringmogelijkheden worden aangeboden;
* De opbouw nabestaandenpensioen gaat naar 35%;
* Vrijvallende spaarloonpremie kan worden ingezet binnen de levensloopregeling.

Levensloop:
Alle werknemers kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan een levensloopregeling. Voor de financiering kan bijvoorbeeld de vrijvallende VUT-premie gebruiken, het spaarloon, bovenwettelijke vakantiedagen of zelf bijstorten gebruikt worden. Met deze regeling kan de werknemer zelf kiezen wanneer hij/zij de opgebouwde rechten opneemt, bijvoorbeeld voor zorgverlof, studie of om eerder met werken te kunnen stoppen. Dit heeft dus voordelen voor jong en oud.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid:
Het eerste ziektejaar blijft ongewijzigd 100% loondoorbetaling. In het tweede ziektejaar is het 70%. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en werken naar loonwaarde of op arbeidstherapeutische basis op advies van arbo arts wordt het loon over het tweede ziektejaar aangevuld tot 100% over het gewerkte deel. De werknemer van wie is vastgesteld dat er geen enkel perspectief is op terugkeer op de arbeidsmarkt, ontvangt ook 100% over het gehele tweede ziekte jaar. De pensioenopbouw blijft altijd 100%.

Ledenvergaderingen:

9 mei 2005 Locatie Schouwburg Ogterop Zuideinde 70 7941 GK MEPPEL

10 mei 2005 Locatie Grand Cafe Engels Stationsplein 45 3013 AK ROTTERDAM

11 mei 2005 Kantoor CNV Dienstenbond Polarisavenue175 2132 JJ HOOFDDORP

12 mei 2005 Locatie De Eenhoorn Wilhelminalaan 33 3818 HN AMSERSFOORT

Alle ledenvergaderingen zullen om 19.30 uur beginnen.

Nu is het woord aan u. Op één van de hier bovenvermelde ledenvergaderingen kunt u uw stem laten horen.

Gelukkig mogen we vaststellen dat het door ons bereikte resultaat de toets der kritiek kan doorstaan. Dat betekent echter niet dat alles vanzelf ging, dat het vanzelfsprekend is dat de vakorganisaties het wel regelen. Binnen en buiten de grafische sector is het economische landschap de afgelopen tijd ingrijpend gewijzigd, de sociaal-economische omstandigheden veranderen mee. Het is van groot belang dat u zich medeverantwoordelijk voelt bij onze activiteiten, dat u betrokken blijft, inbreng levert, meehelpt om uw vakorganisatie sterk te houden. Ook uw niet-georganiseerde collegas hebben belang bij de afspraken die wij maken, maar ze betalen niet mee. Ze hebben ook geen rechtstreekse invloed, evenmin kunnen ze terugvallen op hulp van vakbondsbestuurders en juristen.