Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 april 2005


Zonder visie geen toekomst. Zeven bijdragen over de verzorgingsstaat.


De verzorgingsstaat moet op z'n kop, maar dan echt. Dat zeggen auteurs in "Zonder visie geen toekomst. Zeven bijdragen over de verzorgingsstaat", een gezamenlijke uitgave van PvdA Tweede-Kamerfractie en de Wiardi Beckman Stichting.
In de bundel wordt - na een overzicht van standpunten uit PvdA-rapporten over de verzorgingsstaat - ingegaan op vragen als:
· Zijn we werkelijk bereid werk boven inkomen te stellen?
· Welke nieuwe risico's (arbeid en zorg, scholing) dienen zich aan? Wie treffen ze in het bijzonder en hoe willen we ze dekken?
· Wat organiseren we collectief en wat laten we aan sociale partners over?
· Wat zijn de kosten van de toekomstige verzorgingsstaat? Willen we die dragen of verlagen?


Erna Hooghiemstra, directeur Nederlandse Gezinsraad, vraagt om meer aandacht voor zorgzaamheid naast zelfstandigheid. Zij pleit voor opvoedingsondersteuning, het ontwikkelen van activiteiten voor jongeren, het vereenvoudigen van de combinatie van arbeid en zorg en het creëren van een prettige leefomgeving.


Hans Kamps, voorzitter van de ABU, constateert dat de aandacht in beleid nu uitgaat naar het beperken van inkomen, niet naar het verkrijgen van arbeid. Kamps pleit voor een ambitieuze werk-agenda, onder andere via een 'sluitende aanpak met kunstbanen',óók in de private sector en de verplichting voor bedrijfstakken om een scholingsfonds in te stellen.


Kick van der Pol, voorzitter van de hoofddirectie van Interpolis, beargumenteert dat de burger vervreemd is geraakt van het publieke domein. Hij ziet de oplossing in een stelsel waarin verantwoordelijkheid voor de sociale zekerheid wordt teruggeven aan werkgevers en werknemers door een collectieve basisvoorziening te combineren met private spaar- en verzekeringselementen.


Ton Heerts, lid van het Federatiebestuur van de FNV en onderhandelaar bij het SER-WW-advies, mede-auteur van het Baliemanifest, pleit voor een stelsel dat meer rekening houdt met levensfasen van mensen. Hij wil burgers stimuleren een diploma te halen, de hoogte van de hypotheekrente-aftrek maximeren, de kinderbijslag inkomensafhankelijk maken en een flexibele AOW-leeftijd invoeren.


Dik Wolfson, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, voormalig Eerste-Kamerlid voor de PvdA, pleit voor meer wederkerigheid in het systeem door een transactiestaat te ontwikkelen die rechten borgt, de kosten naar draagkracht omslaat, maar de toegang tot publieke voorzieningen bindt aan afspraken om onbedoeld gebruikt tegen te gaan.


Zoals Jet Bussemaker in de inleiding laat zien zijn dat onderdelen die goed passen in een linkse moderniseringsagenda waarin investering en solidariteit centraal staan, en waarin een universele basis ('de verzorgingsstaat is voor iedereen') wordt gecombineerd met maatwerk om het doel van participatie voor iedereen mogelijk te maken.


De bundel "Zonder visie geen toekomst. Zeven bijdragen over de verzorgingsstaat" is te verkrijgen bij de WBS, Amsterdam, www.wbs.nl.


PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800