Bouwend Nederland


Akkoord over nieuwe CAO voor de Bouwnijverheid

Gisteravond hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Deze geldt voor zowel bouwplaatsmedewerkers als kantoorpersoneel. Met andere woorden: Bouw- en UTA-CAO zijn samengebracht in één CAO voor de bouwnijverheid. De CAO die gaat gelden voor 180.000 werknemers kent een looptijd tot en met 31 maart 2007. Er is een samenhangend pakket van arbeidsvoorwaarden overeengekomen dat leidt tot een aanzienlijke productiviteitsverbetering en vergroting van de flexibiliteit. Er is tevens sprake van een gematigde loonstijging.

De hoofdpunten van het principeakkoord zijn:

Loonsverhoging
Voor de looptijd van de CAO zijn de volgende loonsverhogingen overeengekomen: Per 1 juli 2005: 1,25% (bouw en UTA) en eenmalig bruto 200 euro (bouw)/0,5% (UTA)
Per 1 januari 2006: 1% (bouw en UTA) en eenmalig bruto 200 euro (bouw)/0,5% (UTA) Per 1 juli 2006: 0,75% (bouw en UTA) en eenmalig bruto 150 euro (bouw) Per 1 januari 2007: 0,75% (bouw en UTA) en eenmalig bruto 250 euro (bouw)

Pensioenregeling:
Voor de werknemers vallend onder CAO voor het Bouwbedrijf is een pensioenregeling overeengekomen de het mogelijk maakt om na veertig jaar werken op 60-jarige leeftijd uit te treden met een uitkering van 70% van het middelloon. Dit kan worden bereikt door enerzijds een pensioenregeling die uitgaat van uittreden met 61 jaar en 2 maanden, anderzijds door een levensloopregeling. Voor de werknemers vallend onder de CAO voor het Uitvoerend, Technisch en Administratief personeel is een pensioenregeling overeengekomen die het mogelijk maakt om op 62-jarige leeftijd uit te treden met 70% van het middelloon.

De kosten van de regelingen worden zoveel mogelijk gezamenlijk gedragen. Werknemers leveren hiervoor 2 ADV-dagen in en werkgevers storten 1% in de levensloopregeling. Afgesproken is dat alle meer-/minderkosten in de toekomst 50/50 worden verdeeld.

Reisuren:
De reisurentabel uit de Bouw-CAO wordt aangepast in zoverre dat bij een reisafstand van meer dan 105 kilometer enkele reis uitgegaan zal worden van de werkelijke reistijd. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de wijze van afstandberekening en de chauffeurstoeslag. Vakantiebonsysteem vervangen door CAO à la carte:
Het huidige Vakantiefonds wordt per 1 januari 2006 opgeheven. Werkgevers zijn vanaf dat moment verplicht tijdens verlof- en feestdagen het loon door te betalen als ook 8% vakantietoeslag te betalen. Op dezelfde datum wordt op bedrijftaksniveau een CAO à la carte systeem ingevoerd waar voor de werknemers de 8% vakantietoeslag, de waarde van 5 bovenwettelijke vakantiedagen en de waarde van 10 (bouw)/5 (UTA) vrij opneembare dagen (bij fulltime dienstverband) worden gestort.

Flexibiliteit:
De full-time werknemer kan per kalenderjaar gedurende maximaal 26 weken worden verplicht tot overwerk voor hoogstens drie uur per week. Het saldo aan overuren dat zo ontstaat, kan uiterlijk in het kwartaal volgend op dat waarin ze zijn gemaakt door de werkgever worden ingezet voor opvang van discontinuïteit in het werk. Uren boven de 39 uur worden direct aan de werknemer uitbetaald. De vergoeding voor het overwerk blijft ongewijzigd. Werknemers die zo flexibel moeten werken, krijgen meer zekerheden. Met de op dit onderwerp gemaakte afspraken komt het jaarmodel zoals geformuleerd in de Bouw-CAO te vervallen.

Kort verzuim/wachtdagen bij ziekte:
De huidige CAO-bepalingen over kort verzuim worden vervangen voor een generieke regeling. Hierbij krijgen werknemers drie dagen (24 uur), maar moeten deze inzetten voor situaties waarin zij in het verleden een beroep zouden doen op kort verzuim. Daarnaast zijn werkgevers bij de tweede en derde ziekmelding niet gehouden de eerste ziektedag door te betalen. Werknemers kunnen ervoor kiezen om in een dergelijk geval een van de bedoelde dagen aan te spreken.

Loondoorbetaling bij ziekte:
De werknemer heeft gedurende het eerste ziektejaar recht op 100% doorbetaling van zijn vast overeengekomen loon. Tijdens het tweede ziektejaar heeft de werknemer recht op 70% doorbetaling van zijn vast overeengekomen loon. Ingeval van succesvolle reïntegratie in dezelfde of een andere functie in het tweede ziektejaar ontvangen de werknemer en werkgever een zogenaamde 'reïntegratiebonus'.

Acties van de baan
Met het bereiken van het principeakkoord zijn alle acties in de bedrijfstak van de baan. De bonden hebben alle (actie)bijeenkomsten afgeblazen. Wel zullen in de bedrijfstak de komende tijd ledenraadplegingen plaatsvinden om steun te krijgen voor de inhoud van het bereikte akkoord. Deze zullen niet tijdens werktijd plaatsvinden.

Informatie en vragen
In een volgend nummer zal uitgebreid worden ingegaan op de afspraken die deel uitmaken van het principeakkoord. Voor informatie en vragen over dit bulletin kunt u terecht bij uw werkgeversorganisatie.

Voor leden van Bouwend Nederland is het telefoonnummer 0182-567 567. Leden van de Conga kunnen bellen met 030-6035854,
leden van OBN met 030-6042294 en
leden van VBKO met 0182-567367.
maandag 25 april 2005; Bouwend Nederland