Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
25 april 2005
Ons kenmerk
DGP/MDV/U.05.01096
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040512290
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Dijksma over het uitstel van de proef met de OV-Chipkaart in de Hoekse Waard.


1. Bent u bekend met het bericht over de problemen rond de proef met de OV-chipkaart in de Hoekse Waard?


1. Ja


2. Was deze problematiek u al bekend ten tijde van het Algemeen Overleg van

30 maart 2005 over de OV-chipkaart? Zo ja, waarom hebt u dit dan niet in het Algemeen Overleg gemeld?


2. Mij was bekend dat de bedrijven ervoor hebben gekozen de launch anders in te richten. De bedrijven hebben mij meegedeeld dat zij het nog een te groot risico vinden om reizigers met het systeem te laten reizen. Ik heb dit in het Algemeen Overleg van 30 maart aan de Tweede Kamer gemeld. Over de exacte problemen rond de software was ik niet geïnformeerd.


3. Wat zijn de consequenties van deze vertraging met de proef in Rotterdam voor het 'go/no-go-besluit' dat u in september 2005 wilt nemen?

3. Ik heb met de bedrijven afspraken gemaakt over de onderzoeksresultaten die zij moeten opleveren alvorens ik het 'go/no go-besluit' neem. De bedrijven bezien

nu of ze de afspraken die ik met ze heb gemaakt binnen de gestelde termijnen kunnen nakomen. Op basis daarvan zal ik mij beraden over de gevolgen ervan.


4. Wat is de aard en wat is de ernst van de softwareproblematiek? Had dit niet

kunnen worden voorzien?

4. Bij navraag rond de berichten in de volkskrant hebben de launchbedrijven mij meegedeeld dat de problemen op het gebied van de software niet liggen in fundamentele ontwerpfouten van de software, maar veeleer in omissies (zogenaamde 'bugs') die één voor één verwijderd moeten worden alvorens de klant met het

systeem kan gaan reizen.
Nee, anders hadden de bedrijven het anders ingepland. Ik vind het echter belangrijk dat de bedrijven niet over één nacht ijs gaan. In het traject nemen zij nu de tijd om de problemen uit de software te halen alvorens de reizigers met het systeem te laten reizen. Overigens bij projecten op deze schaal is het geen onbekend verschijnsel dat met name in de testfase fouten (de 'bugs') uit de software gehaald moeten worden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs

-----------------------
De Volkskrant, 6 april 2005., 'Introductie OV-chipkaart stuit op computermalheur'