Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Laatste persbericht
25 april 2005
Zuidoost blij met inbreng Antilliaanse jongeren

Maandagmiddag 25 april zet het stadsdeel Zuidoost Antilliaanse jongeren van het radioproject 2-gether radio in het zonnetje. Uit handen van portefeuillehouder Hans Res (Onderwijs, Welzijn, Cultuur) krijgen veertien jongeren een oorkonde uitgereikt.

De jongeren zijn, onder aansturing van het projectteam Antillianen en Arubanen van het stadsdeel, vorig jaar april begonnen met een radioproject. Doel van het project was om bij de Antilliaanse jeugd het geloof in hun eigen kunnen te versterken en kritisch inzicht te stimuleren. Onder begeleiding van deskundige radiomakers hebben de jongeren diverse workshops gevolgd en werden zij zelf verantwoordelijk voor het maken van items, het vergaren van nieuws, het houden van interviews en het uiteindelijk (live) uitzenden van een wekelijks jongerenprogramma op de lokale radio. De vaardigheden die de jongeren bij dit project hebben opgedaan moet hen in staat stellen zich te handhaven in de Nederlandse samenleving en bijdragen aan de verbetering van hun eigen maatschappelijke positie en dat van hun achterban.

Door programma's te maken die aansluiten op de Antilliaanse jeugd hebben zij een bijdrage geleverd aan het informeren, mobiliseren en stimuleren van Antilliaanse jongeren in Amsterdam. Zo heeft het team onder andere programma's gemaakt op het Kwakoe festival en hebben zij mee gedaan aan de `Walk against Aids'. Verder hadden de jonge radiomakers een nauwe samenwerking met de GG&GD om onderwerpen als tienermoederschap en preventie van geslachtsziekten onder de aandacht te brengen van de jonge Antilliaanse Amsterdammers. Naast de nodige entertainment speelt het geven van informatie over de Nederlandse samenleving en cultuur ook een belangrijke rol bij uitzendingen van
2-gether radio. Verder biedt 2-gether radio de jongeren een plek waar zij hun stem kunnen laten horen en waar zij hun mening kunnen geven over zaken die zij als Antilliaanse jongeren dagelijks tegenkomen in Amsterdam.

Het radioproject is onderdeel van het Project Antillianen en Arubanen dat het stadsdeel Zuidoost sinds 2001 uitvoert voor de gemeente Amsterdam. Doel van het Project Antillianen en Arubanen is om de maatschappelijke participatie van Antillianen en Arubanen in Amsterdam te bevorderen en te ondersteunen en de minder zelfredzame mensen in staat te stellen een zelfstandig bestaan op te bouwen.