KPMG


'IT-auditor is meer dan controleur van informatietechnologie'

22 april 2005

IT-auditors moeten niet slechts als uitvoerders regels verifiëren, maar moeten kritisch blijven handelen en denken en moeten actief verbeteringen aandragen. Dit in tegenstelling tot de opvatting dat een IT-auditor controle- en advieswerk niet mag combineren om belangenverstrengeling te voorkomen.

Dit stelt Rob Fijneman in zijn oratie 'IT-auditing: grenzeloos of gelimiteerd' die hij op 22 april uitsprak bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de EDP-auditing aan de Universiteit van Tilburg. Fijneman is tevens partner bij KPMG Information Risk Management.

Fijneman: "Een IT- of EDP-auditor beoordeelt de informatietechnologie van een organisatie of onderneming. Het beroep bestaat inmiddels ongeveer veertig jaar en heeft net als de IT zelf een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Naast beoordeling omvat IT-auditing namelijk ook advieswerk. Met name Information Risk Management heeft in de jaren negentig een hoge vlucht genomen. IT-auditors brengen de risico's in kaart die een organisatie loopt wat betreft informatietechnologie en dragen hiervoor actief oplossingen aan. Dit advieswerk is in die periode sterk gegroeid. De ondersteuning van de IT-auditor aan de accountant bij de jaarrekeningcontrole vormt in die tijd nog slechts een marginaal deel van alle IT-auditwerkzaamheden. Maar in analogie met de accountantswereld, waar door een aantal boekhoudschandalen de accountants tot een sterke afbakening van hun terrein worden gedwongen, is er ook in IT-auditing een 'back-to-the-roots'-trend waar te nemen. IT-auditing zou zich weer primair moeten richten op beoordeling van de kwaliteit van de aanwezige informatietechnologie".

Volgens Fijneman is de recente 'back-to-the-roots'-trend in IT-auditing overigens niet per se een stap terug in de tijd. Kerncompetenties benoemen geeft in zijn ogen helderheid en maakt de klant duidelijk waar de IT-auditor voor staat. Ook voor een verdere reglementering van het beroep is hij te vinden, met name de wijze van uitvoering van een IT-audit behoeft meer structurering. De hoogleraar waarschuwt echter ook voor overregulering, zoals dreigt door de vele regels vanuit met name de Verenigde Staten.

Als voorbeelden van goede initiatieven op dit gebied, noemt Fijneman de Code of ethics van de International Foundation of Accountants, die ook de Norea, de Nederlandse beroepsorganisatie, onderschrijft. De code met beginselen als integriteit, objectiviteit, deskundigheid en geheimhouding kan bijdragen aan het zorgvuldig uitvoeren van audit én advieswerk. Ook het 'never-stop-asking-model' van de Tias Business School prijst Fijneman als een goed voorbeeld van hoe de IT-auditfunctie kwalitatief hoogwaardig kan worden uitgeoefend.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.