Provincie Utrecht

Persbericht

Uitstroom Utrechtse brugklasleerlingen naar school buiten de stad gedaald

Eerste effecten convenant `Van Domino naar Stratego' zichtbaar

25-4-2005
Voor het eerst is er sprake van een lichte daling van uitstroom van brugklasleerlingen uit de stad Utrecht naar scholen buiten de stad. Het is nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk, maar de gemiddelde stijging van 18% per jaar heeft zich niet voortgezet. Onder regie van de provincie Utrecht tekenden vorig jaar mei tekenden tien schoolbesturen, zes gemeenten en de provincie de intentieverklaring "Van Domino naar Stratego", op weg naar een gemeenschappelijke aanpak van segregatie in het voortgezet onderwijs, met als doel scheiding in witte en zwarte scholen tegen te gaan. Daarmee was Utrecht de eerste provincie in Nederland die hierover regionale afspraken maakte. En deze aanpak levert nu al - een voorzichtig - positief resultaat op.

Dit is een gemeenschappelijk persbericht van de provincie en gemeente Utrecht

Conclusies cijfers leerling-stromen schooljaar 2004/2005 Voor het eerst is er sprake van een lichte daling van de uitstroom van Utrechtse brugklasleerlingen naar scholen buiten de stad. Dit jaar zijn 532 brugklasleerlingen uit Utrecht naar een school buiten de stad gegaan, tegenover 541 leerlingen in 2003/2004. De daling treedt vooral op in Leidsche Rijn, dit jaar een uitstroom van 224 leerlingen tegenover 243 vorig schooljaar. In de oude stad is nog wel sprake van een lichte stijging van de uitstroom (298 vorig jaar, 308 dit jaar). Ook de totale uitstroom van leerlingen
- gemeten over alle klassen - uit Utrecht naar scholen buiten de stad is gestegen, namelijk van 2258 naar 2436 leerlingen.

Wijziging aannamebeleid
De oorzaak van verminderde uitstroom is mede terug te voeren op het aannamebeleid. Het Minkema College in Woerden heeft bijvoorbeeld alleen leerlingen uit de oude kernen Vleuten en de Meern aangenomen, waardoor het aantal brugklasleerlingen uit Utrecht gedaald is van 61 naar 47. Vanaf het schooljaar 2004 - 2005 neemt deze school, conform de intentieverklaring, geen leerlingen uit Utrecht meer aan, dus ook geen leerlingen uit de oude kernen Vleuten en de Meern. Ook bij het Niftarlake College in Maarssen is sprake van daling van het aantal brugklasleerlingen uit Utrecht (van 70 naar 58).

Van intentieverklaring naar convenant
Om de uitstroom van Utrechtse leerlingen te verminderen en scheiding in zwarte en witte scholen tegen te gaan zijn in mei 2004 middels een intentieverklaring afspraken gemaakt. In drie regio's zijn leerling-stromen in kaart gebracht. De provincie zal hierover jaarlijks een rapportage afgeven. De eerste rapportage is inmiddels in de maak en wordt gebaseerd op de gegevens die de gemeente Utrecht deze week heeft aangeleverd.

Verder maken de gemeenten afspraken met de eigen schoolbesturen over de gewenste schoolgrootte (en gevolgen hiervan voor het aannamebeleid van leerlingen). Ook wordt in de komende jaren meer nadruk gelegd op de diversiteit van het onderwijsaanbod. Om uitstroom van leerlingen te voorkomen, zet Utrecht extra in op de goede kwaliteit en spreiding van het stedelijk onderwijsaanbod. Nog voor de zomer zullen de afspraken worden vastgelegd in een convenant tussen provincie, gemeenten en schoolbesturen. Een stuurgroep onder voorzitterschap van de provincie Utrecht ziet toe op de uitvoering van de afspraken.

Voor meer informatie
Provincie Utrecht: Mariëtte Hilkemeijer, telefoon (030) 2582015 of e-mail: m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl. Gemeente Utrecht: Mirjam Visser, telefoon (030) 2865912 of e-mail m.visser@utrecht.nl

Laatst gewijzigd op 04/25/2005 02:58:56 PM. Paginabeheer: m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl