Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

25-4-2005

VROM organiseert op 1 juni het congres 'Mijn wijk in uitvoering'. Bewoners en professionals die zich inzetten voor herstructureringswijken (woonwijken die worden opgeknapt) kunnen elkaar hier ontmoeten, leren van goede voorbeelden en leren van elkaar. Het congres vindt plaats in het gebouw van de VMBO Zuid-West in Den Haag (voormalig Terra College).

De leerlingen van de VMBO Zuid-West hebben foto's gemaakt van hun wijk en presenteren gefilmde portretten van hun ouders - wijkbewoners aan het woord. Op het congres gaan ook vier indringende documentaires van IdtV-DITS in première: wat betekent de stedelijke vernieuwing voor het dagelijkse leven in de wijken. Minister Dekker sluit het congres af met de impressies die ze die dag heeft opgedaan.

Voor bijna alle 56 herstructureringswijken (www.vrom.nl/56wijken) zijn de prestatieafspraken tussen gemeente en lokale (markt)partijen ondertekend: een belangrijke mijlpaal in het herstructureringsproces. Op het congres staat de uitvoeringspraktijk van de herstructurering centraal: leren van goede voorbeelden en leren van elkaar. Bezoekers kunnen kennismaken met de wijken, de mensen, hun aanpak en de resultaten.

Hieronder vindt u meer informatie over het congres.

Voorlopig programma
Datum en lokatie
Kosten
Aanmelding en inlichtingen
Achtergrondinformatie

Voorlopig programma

Halverwege mei is het definitieve programma beschikbaar. Hieronder vindt u het voorlopige programma.

Vanaf 8.30 uur - tram 'lijn 56'
'Lijn 56' voert u dwars door één van de oudste van de 56 wijken: Transvaal in Den Haag. In deze dichtbevolkte wijk worden in de komende jaren 3.000 portiekwoningen gesloopt. Onze tram brengt u naar de lokatie van het congres: het schoolgebouw van de VMBO Zuid-West, gelegen in stadsdeel Zuidwest. Hier wordt sinds enkele jaren gesloopt, gerenoveerd, getransformeerd en gebouwd. Opstaphaltes zijn Den Haag Centraal Station en station Hollands Spoor.

vanaf 9.30 uur - ontvangst op het 56-wijkenplein Bruisend hart van de dag, met terras, leestafel en een expositie die verschillende aspecten van de wijken in beeld brengt. Fotoreportages gemaakt door de leerlingen - hoe zien zij hun wijk? Door leerlingen gefilmde portretten van hun ouders: wijkbewoners aan het woord. Het VROM-loket voor al uw vragen. VROM-accountmanagers helpen u verder.

Ook op het 56-wijkenplein: filmpremières!
Hoop en inspiratie verbeeld in vier indringende documentaires van IdtV-DITS, die tijdens het congres in landelijke première gaan. Thema's uit de herstructureringspraktijk teruggebracht tot de menselijke maat: wat betekent de wijkaanpak voor het leven in de Westelijke Tuinsteden (Amsterdam), Crooswijk (Rotterdam), Transvaal (Den Haag) en Kanaleneiland (Utrecht)? Hoofdrolspelers knopen graag een goed gesprek met u aan.

10.00 uur - Opening
Door mr A.B. Ringersma, directeur Stad & Regio bij VROM

10.30 uur - de Wijkcarrousel
Zappen van wijk naar wijk: in de Wijkcarrousel maakt u in hoog tempo kennis met pareltjes uit verschillende wijken. Aandacht voor het moois dat in wijken kan ontstaan als mensen met passie en doorzettingsvermogen initiatieven ontplooien. Geen papieren beleidsplannen maar concrete resultaten: perkje, theehuis, artiestencollectief, stadsmarinier of graffitiproject.

11.30 - 12.00 uur - pauze

12.00 uur - parallelsessies rond thema's van de stedelijke vernieuwing De praktijk staat centraal: vindingrijke oplossingen, creatieve combinaties, simpele antwoorden voor complexe vragen en aanstekelijk enthousiasme. Kennis en praktijkervaring - projecten, producten en processen. Leren van elkaar, wat is elders navolgbaar? Hoe werkt maatwerk? Toelichting op thema's als veiligheid, bewonersparticipatie, brede school, openbare ruimte, combineren van voorzieningen.

16.00 uur - finale
Minister Sybilla Dekker van VROM sluit het congres af met haar impressies van de dag en gaat daarover met u in gesprek. Napraten over werken in de wijk en met de wijk, kijken en luisteren naar optredens van leerlingen en docenten. Maak kennis met hun stadscultuur. En wat vertelt ú morgen aan uw collega's?

16.30 uur - afsluiting

Datum en lokatie

Woensdag 1 juni 2005

VMBO Zuid-West (voormalig Terra College)
Beresteinlaan 627
2542 JR Den Haag

Vanaf 8.30 uur rijdt de speciale tram 'Lijn 56' vanaf het Centraal Station en station Hollands Spoor naar de VMBO Zuid-West.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Aanmelding en inlichtingen

De organisatie van het congres is in handen van Rostra congrescommunicatie. U kunt zich aanmelden op:
http://www.dotnet.nl/rostra/congres.aspx?ID=271. Na aanmelding ontvangt u een schriftelijke bevestiging, routebeschrijving en programma.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rostra congrescommunicatie
Yvonne Wedemeier
Antwoordnummer 18486
2501 WK Den Haag
Telefoon: 070 - 364 87 03
Fax: 070 - 356 28 78
Internet: www.rostra.nl

Achtergrondinformatie

Dossier 56-wijken (www.vrom.nl/56wijken)