Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
25 april 2005 C020

Woonwagencentrum Teersdijk brandveilig

De brandveiligheid op het woonwagencentrum aan de Teersdijk is sinds vandaag op een aanvaardbaar niveau. Door het plaatsen van rookmelders met een alarminstallatie worden alle bewoners bij een onverhoopt ontstane brand direct gewaarschuwd.

Met het aanbrengen van rookmelders met sirene wordt het risico dat er bij een brand ook slachtoffers vallen tot een minimum beperkt. Aanvankelijk was de animo onder de bewoners om de rookmelders te plaatsen niet groot. Uiteindelijk heeft het overgrote deel van de bewoners zich laten overtuigen. Van de tachtig woonwagens is vorige week bij vier woonwagens een rookmelder door de gemeente geplaatst op kosten van de eigenaar. Eén persoon verzette zich dermate heftig dat hij vandaag door de politie is aangehouden.

Het gaat om een 56-jarige man, die na herhaaldelijk verzoek geen medewerking verleende. Hij voldeed niet aan bevel of vordering, waarna hij is aangehouden. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, waardoor de politie peperspray gebruikte om de man onder controle te krijgen.

Na zijn aanhouding is vandaag ook bij deze laatste woonwagen door de gemeente een rookmelder met sirene geplaatst. De kosten hiervoor worden verhaald op de eigenaar.

De eis om de woonwagens op de Teersdijk te verplichten een rookmelder met sirene te plaatsen, vloeit voort uit een grote brandveiligheidscontrole vorig jaar. Daarbij bleek het brandveiligheidsrisico op de Teersdijk onaanvaardbaar hoog. Om dit risico op een vergelijkbaar niveau te brengen als een gewone woonwijk, bleken zeer ingrijpende maatregelen nodig. De gemeente Nijmegen werkt op dit moment aan een herstructureringsplan van het woonwagencentrum waardoor aan deze veiligheidsnormen wordt voldaan.

Voor de periode tot aan de herstructurering wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde 'gelijkwaardigheidsbepaling' in het Bouwbesluit. Die bepaling voorziet in de keuze voor een tijdelijke oplossing waarmee het risico voor persoonlijk letsel tot een minimum is beperkt. Door het plaatsen van optische rookmelders met een alarm aan de buitenkant van de woonwagen, worden, bij een mogelijke brand, de bewoners van deze woonwagen èn alle andere bewoners van de Teersdijk direct gewaarschuwd. Zij kunnen zich dan in veiligheid brengen en de brandweer waarschuwen. Dit is noodzakelijk omdat de kans dat de brand snel overslaat naar een belendende woonwagen erg groot is. Dit komt door de gebruikte materialen van de woonwagens en de korte afstand waarop de wagens naast elkaar staan.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380