Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Nieuw: dvd met handleidingen om discriminatie bespreekbaar te maken

Rotterdam, 25 april 2005

DVD: Een grap gaat op reis en andere verhalen

De door het LBR ontwikkelde dvd Een grap gaat op reis en andere verhalen is een hulpmiddel om vrijuit met elkaar over discriminatie, misverstanden en vooroordelen te praten en naar rechtvaardige oplossingen te zoeken.

De vijf films op de dvd roepen allerlei vragen op. Hoe gaan we eigenlijk met elkaar om? Wat doe je als een collega een racistische mop vertelt? Wanneer is er sprake van discriminatie? Wat kun je doen tegen discriminerend gedrag op school of op de werkvloer?

De dvd kost 15 euro. Een door specialisten geschreven uitgebreide algemene handleiding en twee specifieke handleidingen (voor onderwijs en arbeidsmarkt) voor het werken met de dvd staan op de website van het LBR.

Aanknopingspunten voor dialoog
De films op de dvd zijn gebaseerd op waar gebeurde situaties. In de films zitten allerlei aanknopingspunten om vanuit verschillende invalshoeken over discriminatie en vooroordelen te kunnen praten.

De films

* In Een grap gaat op reis zwerft een grap over de werkvloer. Is hij echt leuk? "Moet kunnen", zegt Harry. Ada twijfelt. Stanley voelt zich beledigd.
* In Pizza Joe blijkt dat Aba (door zijn chef Joe genoemd) niet meer in de pizzeria werkt. "Waarom is 'ie eigenlijk weggegaan?" vragen zijn collega's zich af. "Toch niet omdat hij zwart is?"
* In Die man van de televisie doet politicus Chris van Dorpel een ongelukkige uitlating. Hij is ineens 'nieuws'. Doet hij het bewust, of heeft hij er zelf geen erg in? "Volgens mij ging het over Marokkanen", zegt Laura. Maar Samir voelt zich niet aangesproken.
* In De 'win win' situatie dient zuster Vera Parbhudayal een klacht in over het gedrag van een patient. Als gevolg daarvan krijgt Vera onverwacht een promotie. Een 'win win' situatie vindt haar baas. Maar hoofdzuster Hannah denkt er anders over.
* De film Hoofddeksels biedt allerlei aanknopingspunten voor gesprekken over hoeden, petten, kronen, tulbanden, keppels, hoofddoeken en andere deksels.

Doelgroepen
De dvd is bedoeld voor mensen van 14 jaar en ouder. De dvd is individueel te gebruiken, maar is met name geschikt voor groepen, bijvoorbeeld voor lessen, cursussen en trainingen in het onderwijs of in het bedrijfsleven.

Handleidingen
Om de dvd goed in groepen te kunnen inzetten, moet een groep begeleid worden door iemand (trainer, docent) die de dvd vooraf goed heeft bekeken en zich heeft georienteerd op de problematiek. Voor begeleiders zijn handleidingen beschikbaar op de website van het LBR (www.lbr.nl). Deze handleidingen zijn als naslagwerk te gebruiken wanneer de dvd individueel bekeken wordt.

Gebruik in het onderwijs: eindtermen VMBO, HAVO/VWO en opdrachten Naast de handleiding voor algemeen gebruik, is er ook een handleiding beschikbaar die specifiek voor het onderwijs is geschreven. Daarin staat hoe de onderdelen van de dvd passen binnen de eindtermen voor VMBO en HAVO/VWO. Voor elke film zijn verschillende opdrachten ontworpen (specifiek voor VMBO en HAVO/VWO).

Gebruik op de arbeidsmarkt
Ook voor gebruik van de dvd op de arbeidsmarkt is (vanaf 29 april) een specifieke handleiding beschikbaar. In deze handleiding staat onder meer hoe discriminatie op de werkvloer aangepakt en besproken kan worden vanuit een juridische, beleidsmatige en individuele invalshoek. Hoe kan een individuele werknemer reageren op discriminerende uitlatingen? Welk beleid zou een werkgever kunnen ontwikkelen om discriminatie tegen te gaan?

Trainingen en cursussen van het LBR LBR-medewerkers geven trainingen en cursussen waarbij gebruik wordt gemaakt van de dvd.

Koop de dvd
De dvd is voor 15 euro te koop in de shop van het LBR. Zie www.lbr.nl/shop, mail info@lbr.nl of bel: 010-2010201.

Meer informatie
Igor Boog
www.lbr.nl/dvd
info@lbr.nl.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl