Voedingcentrum


Pró-FIT brood kan cholesterolverlagend werken

25 april 2005

Pró-FIT® brood is een nieuw cholesterolverlagend product van Albert Heijn. De geclaimde werking is goedgekeurd volgens de Gedragscode voor de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims van het Voedingscentrum. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen het cholesterolgehalte verlagen door dagelijks vier sneetjes Pró-FIT te eten.

Deze nieuwe broodsoort is bestemd voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. De werkzame stof is de vezelsoort béta-glucan (OatWell®) die wordt gehaald uit haver. Drie gram béta-glucan per dag kan het LDL-cholesterolgehalte van mensen met een verhoogde cholesterolspiegel in drie weken met 3% verlagen. Voor dit effect moeten vier sneetjes Pró-FIT per dag worden gegeten.

Goede combinatie met andere cholesterolverlagende producten

Het cholesterolverlagende effect van Pró-FIT kan worden versterkt door het te combineren met cholesterolverlagende producten zoals Benecol of Becel pro.activ. Ook deze producten zijn goedgekeurd volgens de Gedragscode van het Voedingscentrum en kunnen het cholesterolgehalte tot ongeveer 10% verlagen. Omdat onze gemiddelde voeding gemiddeld weinig voedingsvezels bevat, kan dit brood ook zorgen voor extra voedingsvezels. Dat is een extra pluspunt. Pró-FIT is vanaf half juni te koop bij Albert Heijn supermarkten.

Geen vervanging van medicijnen

Cholesterolverlagende producten zoals Pró-FIT kunnen het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen niet zomaar vervangen. Het is aan te raden te overleggen met de arts in hoeverre gebruik ervan invloed heeft op het medicijngebruik.

Mensen met een normaal cholesterolgehalte hebben geen speciale cholesterolverlagende producten nodig. Zij houden het cholesterolgehalte goed door een gezond eetpatroon aan te houden.

Functionele voedingsmiddelen

Pró-FIT is een zogenaamd functioneel voedingsmiddel. Functionele voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen waaraan gezondheidsbevorderende stoffen zijn toegevoegd of waaruit bepaalde bestanddelen zijn verwijderd. Het gezondheidsbevorderende effect van deze producten wordt samengevat in een gezondheidsclaim. Het Voedingcentrum beheert de Gedragscode voor de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims. Bij het doorlopen van de Gedragscode wordt de geclaimde werking gecontroleerd. Pró-FIT is het zevende product dat echt werkt en de code met succes heeft doorlopen.