Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer UB/K/05/29483 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Informatie over aansluiting WW/TRI op WAO 25 april 2005

In het Voortgezet Algemeen Overleg (VAO) van 19 april jl. dat plaatsvond in vervolg op het Algemeen Overleg van 7 april jl. over de eerste resultaten van de herbeoordelingsoperatie, heeft de heer Vendrik een motie (kamerstukken 2004 ­ 2005, 28333, nr. 58) ingediend waarin hij de regering verzoekt om per ommegaande te regelen dat het UWV voorziet in onmiddellijke en rechtstreekse aansluiting van WW c.q. TRI op het verlies van (gedeeltelijke) WAO-uitkering. Ik heb toegezegd de Tweede Kamer schriftelijk over dit onderwerp te informeren. Hierbij voldoe ik aan deze toezegging.

UWV heeft, op mijn uitdrukkelijk verzoek vooruitlopend op de beoogde inwerkingtreding van de TRI, maatregelen genomen om de directe aansluiting tussen de WW c.q. TRI op het verlies van (gedeeltelijke) WAO-uitkering te waarborgen. UWV heeft daartoe binnen de divisie WW een aparte eenheid, het zogenaamde TRI Loket, ingericht. Deze beschikt over alle gegevens van cliënten die zijn beoordeeld in het kader van de éénmalige herbeoordelingsoperatie. Het UWV is er op gericht cliënten waarvan de uitkering verlaagd of beëindigd zal worden, tijdig te informeren over de TRI. Betrokkenen krijgen een folder en een aanvraagset mee. De arbeidsdeskundige helpt indien nodig met invullen van het aanvraagformulier. WAO-ers vragen eerst via het CWI een WW-uitkering aan. WAO cliënten waarvoor waarschijnlijk geen WW-recht bestaat, kunnen direct een aanvraagformulier TRI indienen. Hierdoor kan TRI Loket tijdig een beoordeling TRI uitvoeren.
Indien een TRI wordt toegekend, krijgt betrokkene een voorschot. Door middel van een mutatieformulier kunnen inkomenswijzigingen gemeld worden. Na afloop van de TRI-toekenning wordt een eindafrekening opgesteld.

UWV hanteert bij de verlaging of beëindiging van een WAO, Waz of Wajong-uitkering de termijnen zoals opgenomen in het "Besluit einde wachttijd en uitlooptermijn WAO, Waz en Wajong 1999" (Stcrt. 158, 17 augustus 2000). Rekening houdend met dit besluit gaat UWV over tot feitelijke verlaging of beëindiging van de WAO, Waz of Wajong-uitkering met in acht neming

2

van een uitlooptermijn van 2 maanden, die aanvangt op de dag na de dag waarop de beslissing is verzonden.

UWV heeft mij gemeld dat, indien betrokkene direct na de beslissing over het recht op WAO, Waz of Wajong een aanvraag voor een WW- of TRI-uitkering indient, UWV in staat is om nog tijdens de geldende uitlooptermijn de beoordeling van het recht op WW- of TRI-uitkering af te ronden. Naar mijn informatie zijn er bij het UWV geen gevallen bekend, waarbij geen aansluiting WW, c.q. TRI op de (gedeeltelijke) beëindiging van de WAO-uitkering heeft plaatsgevonden.

Gezien bovenstaande ben ik van mening dat de door UWV gehanteerde procedure voldoende waarborgen bevat voor een goede uitvoering en moet ik de Tweede Kamer de motie van de heer Vendrik ontraden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)