Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 25 april

Alkmaar 25-04-2005 - 16.15 uur

Monumentale boerderij uitgebrand

Bovenkarspel, maandag 25 april 2005.

Vannacht om 00.30 uur kreeg de politie de melding dat er een monumentale boerderij aan de Hoofdstraat in brand stond. Het ging om een uitslaande brand in de rietgedekte boerderij die niet meer wordt bewoond.

De brandweerkorpsen van Stede Broec en Enkhuizen hebben de brand geblust en zijn tot 03.00 uur bezig geweest. Van een woning aan de overkant van de straat knapten de ruiten. De naastgelegen percelen liepen ook enige schade op. De boerderij zelf ging geheel verloren.

Omstreeks 01.00 uur heeft de politie een 62-jarige man als verdachte aangehouden in zijn woning in Bovenkarspel. De man is ingesloten en zijn betrokkenheid bij eventuele brandstichting wordt door de recherche onderzocht.

Getuigen die inlichtingen over de brand kunnen verschaffen worden verzocht te bellen met de politie in Stede Broec via: 0900-8844.

Zwaar vuurwerk in beslag genomen

Den Helder, maandag 25 april 2005.

Tegen een 39-jarige vuurwerkhandelaar uit Den Helder is dit weekend een proces-verbaal opgemaakt omdat hij op twee plaatsen illegaal zwaar vuurwerk had opgeslagen.

De zaak kwam aan het licht toen vorige week woensdagavond een deur van een garagebox aan de Jacob Giltjesstraat in de woonwijk De Schooten open ging door voetballende jongetjes. Een oplettende getuige stelde de politie op de hoogte van het feit dat de spelende kinderen met vuurwerk uit de box in hun handen liepen. Dankzij deze melding konden ongelukken worden voorkomen want agenten namen het gevaarlijke spul in beslag.

De volgende dag werd duidelijk wie de onderhuurder van de box was: de vuurwerkhandelaar. Bij hem thuis in de Visbuurt werd toen tevens een onderzoek ingesteld. Ook daar werd in zijn garage illegaal vuurwerk aangetroffen. In totaal gaat het om 104 kilogram overwegend zwaar en professioneel vuurwerk, waaronder 319 lawinepijlen. Deze worden in de Alpen gebruikt om lawines op te wekken. In de collectie bevonden zich ook 4 mortierbommen van elk 5 kilo en een zogenaamd flowerbed van 30 kilo.

Al het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de handelaar, die op vrijdagavond werd verhoord, wordt een proces-verbaal opgemaakt. Het vuurwerk is ter vernietiging afgevoerd naar de dienst der Domeinen.

Motorrijder gewond

Alkmaar, zondag 24 april 2005.

Omstreeks 15.45 uur verloor een 26-jarige motorrijder uit Alkmaar de macht over het stuur op de Opaalstraat. Hij reed te snel en belandde tegen een hek. Hij werd met een pijnlijke rug en ribben voor onderzoek per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Zijn motor raakte flinke beschadigd, evenals het hekwerk van de gemeente.

Geld uit woning gestolen

Wieringerwerf, zondag 24 april 2005.

In de middaguren is er ingebroken in een woning aan de Terpstraat. Men is binnen gekomen met behulp van een valse sleutel en er is een geldbedrag weggenomen.

Motorrijder botst tegen hek

Starnmeer, zondag 24 april 2005.

Omstreeks 16.45 uur verloor een 58-jarige motorrijder uit Amstredam de macht over zijn stuur op de Starnmeerdijk. De man kwam uit de bocht bij de kruising met de Kogerpolder en reed door de berm tegen een hek. Hij werd met letsel aan zijn arm voor onderzoek per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

Dronken Pool raakt van de weg

Middenmeer, zondag 24 april 2005.

Omstreeks 17.30 uur vond er een eenzijdig ongeval plaats op de Rijksweg A7 ter hoogte van Middenmeer. Een 28-jarige automobilist uit Polen verloor bij de afslag Middenmeer de macht over het stuur, raakte in een slip, sloeg over de kop en kwam vervolgens op zijn kant terecht in de berm. Hij sloeg de hulp van ambulancepersoneel af maar mocht wel met agenten mee om aan het bureau een blaastest te doen. Uitslag: 860 ug/l (bijna vier maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l). De man kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingenomen.

Fietsster gewond

Schagen, zondag 24 april 2005.

Een 17-jarige fietsster uit Schagen werd omstreeks 17.45 uur op de Zuiderweg aangereden door een 85-jarige automobiliste uit Edam. De fietsster stak de Zuiderweg over in de richting van Muggenburg. Ze kreeg daarbij geen vrije doorgang van de automobiliste die, aldus getuigen, door rood licht reed. De vrouw was kort daarvoor, op de N245 ook al door rood gereden. De fietsster werd met onbekend hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar.

De politie laat een onderzoek instellen naar de rijvaardigheid van de hoogbejaarde automobiliste.

Inbrekers overlopen

Wervershoof, zondag 24 april 2005.

Een oplettende getuige zag omstreeks 22.00 uur dat twee mannen bezig waren om in te breken in een loods van een bouwbedrijf aan de Handelsweg. Ze hadden met een breekijzer de deur van de loods open gemaakt. Toen de man dichterbij kwam is één van de verdachten te voet gevlucht. De ander reed weg in een Volkswagenbusje. De getuige noteerde het kenteken en gaf dat door aan de politie die kort hierna het voertuig signaleerde op de Oosterdijk. Daar verliet de bestuurder het voertuig en rende de dijk af waarna hij uit het zicht van de agenten verdween. Ter plaatse staan meerdere woningen en er is een camping. Een zoekactie met politiehonden leverde geen resultaat op. Het voertuig komt uit Zaandam en is vermoedelijk gestolen.

Bedrijfsongeval

Broek op Langedijk, maandag 25 april 2005.

Omstreeks 08.45 uur vond er op een bouwplaats aan de Pompesloot een bedrijfsongeval plaats waarbij een 36-jarige voeger uit Delfstrahuizen gewond raakte. De man stond op een steiger op 1-hoog toen er een pallet met stenen van 2-hoog op zijn steiger viel. Hierdoor stortte zijn steiger in en werd zijn hoofd en lichaam geraakt door vallende stenen. Hij had diverse bloedende hoofdwonden maar was nog wel aanspreekbaar. Hij is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar en is daar, buiten levensgevaar, opgenomen. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Drankrijdster eindigt in sloot

Heerhugowaard, maandag 25 april 2005.

Een 44-jarige automobiliste uit Alkmaar verloor rond middernacht op de Provincialeweg, gelegen tussen de Nollenweg en de Schermerweg, de macht over het stuur nadat ze met de rechterwielen van haar auto in de berm was geraakt. Ze reed vervolgens de rechts naast de weg gelegen sloot in maar kon op eigen kracht uit haar auto komen. Ze bleek diep in het glaasje te hebben gekeken en blies aan het bureau 600 ug/l (tot 220 toegestaan). Haar rijbewijs is ingenomen en haar auto liep waterschade op.

Rijbewijs ingenomen

Alkmaar, maandag 25 april 2005.

Vannacht omstreeks 04.45 uur, werd een 40-jarige automobilist uit Heerhugowaard betrapt op het rijden met drank op. De man reed slingerend over de Kanaalkade toen hij werd gecontroleerd. Aan het bureau blies hij maar liefst 1145 ug/l en zijn rijbewijs werd ingenomen.

Fietser gewond

Enkhuizen, maandag 25 april 2005.

Omstreeks 13.55 uur vond er op de N 302, bij het industrieterrein de Dolfijn, een aanrijding met letsel plaats. Een 18-jarige fietser uit Bovenkarspel stak, komende uit de richting van de dijk Enkhuizen/Lelystad, de kruising met de N 506 dwars over. Getuigen zagen dat hij door het rode licht fietste. Een 50-jarige automobilist uit Enkhuizen kon de jongen niet ontwijken en reed hem aan. Hij is met een hersenschudding maar in stabiele toestand met een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Een traumaheli werd afbesteld.

Jochies aangehouden na vuurtje stoken

Heiloo, zondag 24 april 2005.

Omstreeks 15.00 uur kreeg de politie van een oplettende passant de melding dat er enkele jochies een fikkie aan het stoken waren in het Heilooerbos, nabij de Zandsloterweg. Agenten troffen de jongens aan. Ze hadden een stapel sprokkelhout overgoten met benzine en aangestoken. Hierdoor was brandgevaar in het bos ontstaan. De vier jongens moesten het vuur doven en daarna mee naar het bureau. Ze zijn 13 en 14 jaar oud en komen uit Heiloo, Egmond Binnen en Krommenie. Tegen hen is een proces-verbaal opgemaakt en de zaak zal worden doorgegeven aan het bureau HALT. De jongens zijn overgedragen aan hun ouders/verzorgers.