Groen!

Brussel, 25 april 2005

Groen! geschokt over "splitsing" ontwikkelingssamenwerking als pasmunt voor BHV:

Laat het Zuiden niet de prijs betalen voor Belgische politieke impasse

Groen! is geschokt door het schijnbare voornemen om een splitsing van ontwikkelingssamenwerking als 'pasmunt' te gebruiken om uit de huidige politieke impasse rond het dossier BHV te geraken. Tegen dit voornemen werd meer dan terecht fors gereageerd door onder meer 11.11.11 en het ACV, stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. "Het idee van een splitsing van ontwikkelingssamenwerking is bijzonder cynisch. Een kwalitatieve ontwikkelingssamenwerking zou in internationaal verband een antwoord moeten zijn op een wereld waar alles te koop is, en net die bevoegdheid zou men nu willen 'verkopen'."

Een defederalisering van ontwikkelingssamenwerking draagt in geen enkel opzicht bij tot een verhoging van de hulp of een verbetering van de samenwerking, integendeel, aldus Vera Dua. De Nederlands- en Franstalige NGO's zijn unaniem in hun veroordeling van een mogelijke splitsing. Ook de internationale organisaties zien zo'n splitsing absoluut niet zitten.

Zegt Vera Dua: "In een steeds meer geglobaliseerde wereld zouden landen nog meer dan nu moeten samenwerken, onder meer in Europees verband. Maar in België zou men nu net de omgekeerde beweging maken, en dat enkel om een binnenlands probleem op te lossen. Of de mensen in het Zuiden - waar het debat toch eigenlijk over zou moeten gaan - daar beter van worden, dat schijnt niemand zich af te vragen. Voor sommigen is het debat hierover enkel nog herleid tot de vraag of de 'prijs' die men zou krijgen met de splitsing van ontwikkelingssamenwerking wel hoog genoeg is"

Groen! blijft net als de betrokken ontwikkelingsorganisaties voorstander van een sterke en kwalitatieve ontwikkelingssamenwerking op federaal niveau, aangevuld met initiatieven van de deelgebieden. Stelt Vera Dua: "We willen niet dat het Zuiden de prijs betaalt voor een Belgisch binnenlands probleem. De politieke energie die geïnvesteerd wordt in het dossier ontwikkelingssamenwerking zou beter besteed worden aan een verdere verhoging van de kwaliteit en een groei van het uitgavenpad voor ontwikkelingssamenwerking."