Gemeente Drimmelen


Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) in Terheijden officieel in gebruik

Woensdagavond 20 april is de JOP op de Carpoolplaats in Terheijden officieel in gebruik genomen. Om 19.30 uren waren de jongeren, wethouder Jan van Meggelen, de wijkagent, de opzichter van Terheijden, medewerkers van Blitz jeugd- en jongerenwerk, aanwezig op het terrein van de carpoolplaats aan de Zeggelaan.

Met een toespraak van de wethouder, het doorknippen van vier slingers en het ondertekenen van een convenant is de JOP officieel geopend. In het convenant is vastgelegd welke afspraken er gemaakt zijn rondom het gebruik van de JOP.

het onderkomen
De JOP is geplaatst naast de fietsenstalling van de carpoolplaats en is geïntegreerd in de omgeving wat betreft de vormgeving en de kleur. Er zijn twee banken en een afvalbak in geplaatst. De jongeren zijn zeer tevreden met hun JOP en vanaf de dag dat deze geplaatst werd (11 april jongstleden) zijn ze er iedere avond te vinden. Ze hebben er lang op moeten wachten. De eerste gespreken zijn eind 2003 met de jongeren gevoerd. In de jongerenruimte van de Cour is verschillende malen behoorlijk gebrainstormd over de plek.

locatie
Uiteindelijk werd het parkeerterrein aan de Zeggelaan (naast de gemeentewerf) uitgekozen, omdat deze locatie bestemmingsplantechnisch en in praktische zin de mogelijkheid biedt een JOP te creëren. Ook ligt de JOP langs een doorgaande route waar geen huizen in de directe omgeving staan. Dit voorkomt dat er geluidsoverlast ervaren wordt van bromscooters of auto's.

overleg
In de loop van 2004 zijn een aantal gesprekken gevoerd met enkele gebruikers van het parkeerterrein en medewerkers van het pompstation aan de overkant om tot afspraken te komen met de "omgeving". Ook is begin 2005 nog een extra gesprek met de jongeren gevoerd omdat er signalen zouden zijn dat de jongeren niet naar de JOP toe zouden willen gaan. Een JOP wegzetten waar geen gebruik van gemaakt wordt is natuurlijk zonde van de tijd, energie en de financiële investering. Het bleek dat een meerderheid van de jongeren nog steeds zin had in de JOP en dat was bij de opening ook te merken. Alle jongeren die bij de totstandkoming betrokken waren, waren ook nu weer aanwezig. In de JOP hebben alle aanwezigen nog een glaasje cola gedronken (voor de JOP geldt een alcoholverbod, dus een opening met champagne zou meteen al indruisen tegen het convenant), en hebben de jongeren hun best gedaan om de dienstauto van de wijkagent met de overgebleven slingers te versieren (hij is al meteen klaar voor Koninginnedag...).

op uitnodiging
Donderdag 28 april gaan de jongeren van de JOP, op uitnodiging van wijkopzichter Jan van Bragt, met hem en de medewerkers van Blitz en wijkagent Arjan van Tricht bowlen.

informatie
Meer informatie over de JOP kunt u krijgen bij Judith van den Hoogen, beleidsmedewerker Jeugdbeleid, tel. 0162- 690279, e-mail: jvandenhoogen@drimmelen.nl

t