MOJO CONCERTS
http://www.mojo.nl

North Sea Jazz 2005 - de eerste namen

North Sea Jazz 2005: de eerste namen, o.a.

Oscar Peterson, Al Green, Jamie Cullum,
Steps Ahead, Joss Stone en Dianne Reeves

Op 8, 9 en 10 juli viert het North Sea Jazz Festival haar 30-jarig bestaan in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Het volledige programma wordt tijdens de persconferentie op 10 mei bekendgemaakt, maar de eerste namen worden nu al vrijgegeven.

Oscar Peterson is al bijna tien jaar niet meer in Nederland te zien geweest. Het North Sea Jazz Festival is dan ook zeer vereerd deze legendarische pianist met zijn kwartet op haar jubileumeditie te mogen verwelkomen. Het betreft een exclusief optreden, aangezien Peterson slechts zes concerten in Europa geeft. Soulveteraan Al Green is weer helemaal terug. Onlangs verscheen een nieuw album dat lovend is ontvangen. De populaire Jamie Cullum maakte vorig jaar zijn debuut op het festival. Sindsdien is zijn ster alleen nog maar verder gerezen en keert hij daarom dit jaar weer terug. Mike Mainierie presenteert zijn fusionformatie Steps Ahead in een super bezetting: Michael Brecker (vorig jaar nog Artist in Residence van het festival), Mike Stern, Richard Bona en Steve Smith. Meervoudig Grammy winnares Dianne Reeves wordt gerekend tot de beste jazzvocalisten van haar generatie. Speciaal voor het festival gaat stemkunstenaar Bobby McFerrin een samenwerking aan met het Randy Weston Quintet. Het jonge supertalent Joss Stone maakt op North Sea Jazz haar Nederlandse festivaldebuut. Pianist Michel Camilo, ambassadeur van de Latinjazz, speelt deze jubileumeditie in verschillende bezettingen; solo en met de Spaanse gitaarvirtuoos Tomatito. De Italiaanse saxofonist Stefano di Battista treedt in de Jan Steenzaal aan met zijn kwartet.

Ter ere van het 30-jarig jubileum van het North Sea Jazz Festival vindt op woensdag 6 juli in de PWA-zaal een Special 30th Anniversary Concert plaats van het legendarische trio Keith Jarrett / Gary Peacock / Jack DeJohnette.

Donderdagavond opent Ibrahim Ferrer het festival tijdens het Buhrmann Midsummer Jazz Gala. Een dag later is de Cubaanse zanger van de Buena Vista Social Club ook op het festival te zien.

Kaartverkoop voor het festival (8, 9 en 10 juli) start zaterdag 14 mei via www.northseajazz.com en via Ticket Service bij de grotere postkantoren, VVV's en GWK's, t. 0900-300.1250 (45 c.p.m), www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen.

De kaartverkoop voor het Special 30th Anniversary Concert (woensdag 6 juli) en het Buhrmann Midsummer Jazz Gala (donderdag 7 juli) is reeds begonnen.

NORTHSEAJAZZ.COM

Het North Sea Jazz Festival wordt gesponsord door JVC, Grolsch, Orange en SNS Bank.