GroenLinks

Kabinet zorgt niet voor schone lucht, GroenLinks wel

25 april 2005

Het kabinet doet onvoldoende om de lucht schoon te maken. Dat oordeelt het RIVM vandaag. De maatregelen die GroenLinks eerder voorstelde, maken de lucht vele malen schoner, aldus het RIVM. Daardoor kunnen burgers weer gezond ademhalen en hoeft Nederland niet op slot.

Het kabinet worstelt met de luchtkwaliteit, en komt niet boven. Het kabinetsbeleid zorgt er niet voor dat Nederland voldoet aan de Europese normen voor schone lucht. Dat blijkt uit een doorrekening van het RIVM die vandaag verscheen. Hierdoor worden tienduizenden bewoners nog jaren lang geconfronteerd met vuile lucht. Jaarlijks sterven nu al 5000 mensen voortijdig als gevolg van vuile lucht. Vele bouwprojecten kunnen niet doorgaan omdat de normen voor luchtvervuiling te ver worden overschreden. Nederland dreigt daardoor op slot te moeten, ook voor noodzakelijke woningbouw.

De maatregelen die GroenLinks voorstelt, zorgen wel voor een forse vermindering van de problemen. Het RIVM heeft niet alleen de plannen van het kabinet doorgerekend, maar ook die van de PvdA, SP en GroenLinks. GroenLinks scoort op alle punten veruit het beste. Dat is te danken aan maatregelen als snelheidsverlagingen rond de grote steden (80 km/u) en erbuiten (100 km/u), tolheffing rond grote steden, verhoging van de dieselaccijns en premies en heffingen voor scheepsmotoren.

De verschillende partijen scoren bij het RIVM als volgt:

Reductie NOx (stikstof) in 2010 in kiloton
Bij klein effect maatregelen
Kabinet 3
SP 3
PvdA 5
GroenLinks 10,5

Bij groot effect maatregelen
Kabinet 9
SP 10
PvdA 19
GroenLinks 24

Aantal knelpunten NOx opgelost in 2010
SP 10
Kabinet 20
PvdA 30
GroenLinks 50

Morgen debatteert de Kamer met Van Geel (milieu) en Peijs (Verkeer) over de luchtvervuiling. GroenLinks zal met klem aandringen op aanvullende maatregelen, die blijken te werken. Alleen dan kan de lucht schoon genoeg worden.

Wijnand Duyvendak