Gemeente Helmond



---

| | |
---

Oefenroutes

Op 25 april starten de landelijke verkeersexamens in groep 7 van het basisonderwijs. 3VO afdeling Helmond speelt hierbij in Helmond een belangrijke rol.

Afgelopen jaar (2004) zijn in Helmond bijna 90 kinderen gezakt voor dit verkeersexamen. Reden genoeg om extra aandacht te geven aan de verkeersexamens.
Basisschoolleerlingen kunnen hele jaar praktijkervaring opdoen op 6 km-lange parcours

Twaalfhonderd Helmondse kinderen doen fietsexamen op unieke permanente 3VO-oefenroutes

Twaalfhonderd groep 7-leerlingen van het Helmondse basisonderwijs doen van 25 tot en met 28 april hun fietspraktijkexamen op twee nieuwe permanente examenroutes. Helmond is -zover bekend- de eerste gemeente waar deze routes met vaste borden zijn aangegeven. Kinderen kunnen het hele jaar oefenen voor deze belangrijke verkeerspraktijkproef. Het Platform Verkeersveiligheid heeft ouders opgeroepen om vooral met hun kinderen de route te gaan fietsen. Het opdoen van fietservaring wordt namelijk steeds belangrijker in deze tijd waarin ouders hun kinderen vaak met de auto naar school of de sportclub brengen.

Groep 7 is een cruciaal klasjaar in het verkeersonderricht voor kinderen. De leerlingen krijgen uitleg en lesmateriaal over de theoretische kant van verkeersregels en situaties. Dit wordt getoetst tijdens een theoretische verkeersexamen. Eind april moeten ze dit vervolgens in de praktijk gaan brengen. De examens zijn streng. Dit blijkt uit het feit dat vorig jaar in Helmond 89 van de 900 deelnemers gezakt zijn. Deze 10% gaat dit jaar op herexamen. De echte verkeersbollebozen dit zijn de leerlingen die nul fouten hebben bij zowel het theoretisch als praktisch examen- krijgen van burgemeester Jacobs eind mei een heuse verkeersoorkonde tijdens een bijeenkomst in het historische kasteel van Helmond.

Logistieke operatie
De twaalfhonderd deelnemers doen verspreid over vier dagen hun examens. Dit betekent dat per dag driehonderd kinderen gebruik maken van de twee 6 km.-lange examenroutes. Zon vijfentwintig vrijwilligers van 3VO zorgen -samen met medewerkers van de Politie en Stadswacht- dat de examens in goede en veilige banen geleid worden.

Verkeersveiligheidsplan
De gemeente Helmond hecht groot belang aan verkeersveiligheid. In het onlangs vastgestelde Verkeersveiligheidsplan is veel aandacht voor niet-infrastructurele maatregelen. De oefenroutes passen uitstekend in het gehele pakket van maatregelen dat de verkeersveiligheid in Helmond moet verbeteren.

Platform Verkeersveiligheid Helmond
De honderd borden van de permanente oefen-/examenroutes zijn geleverd door het Platform Verkeersveiligheid Helmond. Dit platform bestaat uit zowel overheidsinstanties als belangenvereniging, te weten: gemeente Helmond, politie Brabant Zuid-Oost, 3VO, Fietsersbond, Gehandicapten Overleg Helmond, Instituut Verkeersbrigade en de Samenwerkende ouderenorganisaties. Het platform heeft als doel om gevraagd en ongevraagd advies te geven óver en zich actief in te zetten vóór het mensgerichte aspect van verkeersveiligheid, waarbij natuurlijk de jeugd speciale aandacht heeft. Want ook voor verkeersdeelname en gedrag geldt: jong geleerd is oud gedaan.

Indien u vragen heeft over de oefenroutes kunt ueze sturen naar platformverkeersveiligheid@helmond.nl.