Gemeente Hoogeveen

25 april 2005
Alle seinen op groen voor woonpark Bilderdijk Hoogeveen De ontwikkeling van woonpark Bilderdijk in Hoogeveen gaat definitief door. Alle seinen staan op groen. Domesta Woonstichting, de gemeente Hoogeveen en stichting Zorgpalet hebben daar maandag 25 april in een feestelijke bijeenkomst bij stilgestaan. Directeur Jan Vogten van Domesta Woonstichting gaf aan dat de architect aan de slag kan. Het woonpark komt op een drie hectare groot terrein rond de Bilderdijklaan en moet gaan bestaan uit ongeveer 200 woningen, bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder, mét en zonder zorgvraag.

Nog voor de zomer komt het voorlopige ontwerp van de architect van de tekentafel. Dit ontwerp wordt de basis voor een nieuw bestemmingsplan. In het najaar sloopt Domesta één of twee flats. âDaarna zullen we het hele jaar 2006 nog nodig hebben voor de voorbereiding van de bouw. En dat is het definitief maken van het nieuwe bestemmingsplan, het definitieve ontwerp van de architect en de aanbesteding. Ook heel belangrijk voor de exploitatie is het werven van de toekomstige eigenaar-bewoners voor de koopwoningenâ, aldus Vogten.

De bouw kan op zân vroegst in 2007 beginnen. De eerste bewoners van het park krijgen dan medio 2008 de sleutel.

Overdracht grond

Enkele weken geleden is tussen Domesta en de gemeente de overdracht van de grond getekend. Ook de aanvragen voor zorgvoorzieningen zijn rond. Eind vorig jaar kwam de goedkering van het Zorgkantoor Drenthe en het positieve advies van het College bouw Ziekenhuisvoorzieningen.

Zodra het voorlopige ontwerp klaar is en de contouren van het complex zichtbaar worden, kunnen de omwonenden worden geïnformeerd. Na de zomer gaat de formele inspraakprocedure lopen.

Vergrijzing

Speciaal voor ouderen zal in het park een aantal specifieke zorg- en welzijnsvoorzieningen worden ontwikkeld. Daarvan profiteren niet alleen de parkbewoners maar ook alle bewoners van het centrum van Wethouder ruimtelijke ordening Thijs Leistra: âDe komende 10 jaar komen er in Hoogeveen zoân drieduizend 55-plussers bij. Voor hen zullen we geschikte woningbouwlocaties moeten ontwikkelen. Het woonpark biedt wat ons betreft daarvoor een uitgelezen kans. Het ligt vlak bij het centrum, de winkels en het openbaar vervoerâ, aldus Leistra.

Klantgerichte zorg

Ruim de helft van de woningen is bedoeld voor ouderen met een zorgbehoefte. Thed van Kempen, directeur van de stichting Zorgpalet (Weidesteyn, Tonckenshuis en Olden Kinholt) wil de zorg naar de mensen toe brengen: âAls Hoogeveense zorgaanbieder willen wij in het woonpark alle vormen van ouderenzorg aanbieden, zodat de bewoners zolang mogelijk zelfstandig in de eigen woonomgeving kunnnen blijven wonen. Het gaat niet alleen om pure zorg, maar ook welzijn is cruciaal. Daarom wordt samengewerkt met diverse partijen op het gebied van het welzijnwerk. Daarnaast willen we in een aantal aangepaste woningen kleine leefgroepen huisvesten met ouderen die zwaardere zorg en begeleiding nodig hebbenâ, aldus Van Kempen.