Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
25 april 2005
Ons kenmerk
DGP/SPO/12345
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1 (vertrouwelijk)
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Advies Landsadvocaat inzake status afspraken Vande Lanotte - Peijs inzake HSL-Zuid

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg van woensdag 20 april 2005 over de Voortgangsrapportage 16 van de HSL-Zuid is gesproken met de Tweede Kamer over het advies van de Landsadvocaat over de wijze waarop de afspraken tussen mijn Belgische collega en mij zijn vastgelegd en de status van deze afspraken.

Ten tijde van de onderhandelingen heb ik meerdere malen advies gevraagd en gekregen van zowel de Landsadvocaat als het ministerie van Buitenlandse zaken over de wijze waarop wij de afspraken zouden gaan vastleggen en of dat voldoende zeggingskracht had. Beiden hebben destijds geadviseerd om dat via zogenaamde "agreed minutes" te doen, een vorm die in het internationale verkeer tussen landen gebruikelijk is.
Deze adviezen zijn via de e-mail en via de telefoon gegeven. Op verzoek van de Kamer heb ik de Landsadvocaat gevraagd om de eerder gegeven adviezen inzake de status van de afspraken op papier te zetten. Aangezien het niet gebruikelijk is dergelijke adviezen openbaar te behandelen, wordt dit advies als bijlage bij deze brief vertrouwelijk ter inzage gelegd bij de griffie.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs