Gemeente Tilburg

25-4-2005
Tilburg wil beheer van wijkcentrum de Ypelaer in de markt zetten Wethouder Jan Hamming: We willen aantrekkelijke openingstijden

Het college van de gemeente Tilburg heeft op 19 april 2005 besloten om het beheer van wijkcentrum de Ypelaer in Stokhasselt in de markt te zetten. Het beheer van de Ypelaer (en de overige wijkaccommodaties in de stad Tilburg) ligt momenteel in handen van de Tilburgse welzijnsinstelling de Twern.

Bij de behandeling van de nota Actief in de wijk, heeft de raad besloten dat er meer keuzevrijheid moet komen in het welzijnswerk en het beheer van de wijkaccommodaties. De raad heeft het college gevraagd om een pilot beheer mogelijk te maken. De keuze is daarbij gevallen op de Ypelaer. Voor het subsidiecontract 2006 tot en met 2009 nodigt de gemeente dus meerdere aanbieders uit om hun plannen voor het beheer kenbaar te maken. De gemeente zal uit alle ingediende offertes, de meest interessante aanbieder kiezen.

Verantwoordelijk wethouder Jan Hamming: We hebben een uitgebreid programma van eisen opgesteld voor het beheer van de Ypelaer. Partijen die in aanmerking willen komen, moeten aantoonbare ervaring hebben met het beheer van gebouwen. En ze moeten ervaring hebben met de doelgroepen van de wijkcentra, zoals kinderen, jongeren, ouderen, allochtonen en gehandicapten. Verder moeten ze bereid zijn om in de toekomst eventueel ook andere wijkcentra te gaan beheren. De Ypelaer is namelijk wel het eerste, maar niet het laatste wijkcentrum, dat we in de markt zetten. Bij het beoordelen van de offertes letten we op een flink aantal kwaliteitseisen. Als aanbieders daaraan voldoen, letten we vervolgens vooral op de openingstijden. We willen aantrekkelijke openingstijden voor bewonersactiviteiten!

De offerteprocedure voor wijkcentrum de Ypelaer past binnen het beleid dat de gemeente Tilburg het laatste jaar heeft ingezet. Het college stuurt de gesubsidieerde instellingen duidelijker aan via programma's van eisen. De instellingen maken daarop een offerte, en na onderhandelingen wordt er pas een subsidiecontract afgesloten. Jan Hamming: De maatschappij verandert, de stad verandert, en daarmee ook de eisen die we stellen aan de gesubsidieerde instellingen. We geven nu in de programma's van eisen zo duidelijk mogelijk aan welke resultaten bereikt moeten worden. Hoe de instellingen die resultaten bereiken, kunnen ze zelf bepalen. Dat is immers hun professionele deskundigheid. We hopen dat de instellingen komen met creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Een ander voordeel is dat de subsidierelaties zakelijker worden, omdat de verwachtingen expliciet gemaakt worden. En we krijgen veel meer inzicht in de prijs-kwaliteitverhouding van bepaalde producten. Het beheer van de Ypelaer wordt nu gegund via een openbare meervoudige offerteprocedure. Er komt dus marktwerking, voorlopig op kleine schaal. Het college zal in de toekomst per programma van eisen vaststellen of er één of meer aanbieders een offerte mogen indienen. Er wordt steeds een bewuste keuze gemaakt voor marktwerking of een vaste subsidierelatie.