Ingezonden persbericht


Oplossing zorgt voor directe besparingen en kent korte terugverdientijd

Unisys en Infra Design bieden oplossing voor ketenintegratie bij hypotheekproces door koppeling met ECH

Schiphol-Rijk/Naarden, 25 april 2005 - IT-dienstverlener Unisys en softwareleverancier Infra Design hebben een generieke ECH-module ontwikkeld, waarmee een naadloze elektronische berichtenuitwisseling tussen hypotheekverstrekkers en notarissen wordt gerealiseerd. Door de applicatie zullen hypotheekverstrekkers een belangrijke stap maken naar een volledige ketenintegratie. De applicatie, die rechtstreeks gekoppeld wordt aan de Elektronische Communicatie Hypotheken-omgeving (ECH) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), leidt direct tot forse besparingen en kent een korte terugverdientijd.

Tussen notarissen en hypotheekverstrekkers vindt dagelijks een forse berichtenstroom plaats, die bestaat uit een papieren stroom en telefoon- en faxverkeer. Om de berichtenstroom voor notarissen beter te reguleren, heeft de beroepsorganisatie voor notariskantoren (KNB) een applicatie ontwikkeld onder de naam Elektronische Communicatie Hypotheken (ECH). De KNB, die circa 800 notarissen in Nederland verenigt, heeft ECH ondergebracht in een stichting die als intermediair tussen notarissen en financiers fungeert.

De standaard ECH-applicatie zelf is echter niet geïntegreerd met de systemen van de hypotheekverstrekkers, waardoor nog steeds handmatige (invoer)processen nodig zijn. Om het geautomatiseerde proces ook aan de kant van de hypotheekverstrekkers te faciliteren, ontwikkelden Unisys en Infra Design de 'generieke ECH-module'. Deze zorgt ervoor dat met minimale aanpassingen aan de bestaande systemen de communicatie met de notaris volledig geautomatiseerd kan verlopen. Infra Design heeft de applicatie ontwikkeld en is verantwoordelijk voor het verdere onderhoud ervan. Unisys zorgt in dit samenwerkingsverband voor business- & IT-consulting en de systeemintegratie in de bestaande systemen van de hypotheekverstrekker.

Ketenintegratie
Peter van der Vlis, Partner Financial Services Unisys Europe North: "De koppeling tussen het notarisnetwerk ECH en de back-office van de hypotheekverstrekkers ontbreekt, waardoor er geen online uitwisseling van gegevens plaats kan vinden. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat zo'n 80 procent van al het telefoonverkeer van de hypotheekverstrekkers met het notariaat het passeren en royeren van de hypotheek betreft. Dit wordt grotendeels voorkomen met de 'generieke ECH-module', waardoor zowel de hypotheekverstrekker als de notaris profiteert van aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen. De notaris kan immers gelijk over de nodige gegevens van de hypotheekaanvraag en de hypotheekverstrekker beschikken. Dit voorkomt wachttijden en maakt definitief een einde aan te late betalingen of ontbrekende documenten tijdens bijvoorbeeld de overdracht van een woning. Daarnaast biedt de module inzage in het verloop van de aanvraag. Een ervaring met een soortgelijke implementatie bij een hypotheekverstrekker leverde een forse kostenbesparing op en kende een zeer snelle terugverdientijd."

Interface
Ton Ensink, COO van Infra Design: "Na eerdere stappen in de integratie tussen intermediair en hypotheekverstrekker was het van belang de procesintegratie tussen notarissen en hypotheekverstrekkers te voltooien. De ervaring en kennis van Unisys bij het juist toepassen en implementeren van onze applicatie zijn hierbij van groot belang. De applicatie ondersteunt twee processen: het vestigen en het aflossen van een hypotheek. De module biedt een generieke interface voor de koppeling tussen de systemen van de hypotheekverstrekker en ECH, en 'vertaalt' de gestandaardiseerde berichten van en naar de back-office-systemen van de hypotheekverstrekker. De berichten tussen de back-office-systemen en de generieke module zijn per hypotheekverstrekker aan te passen aan individuele systeemarchitectuur en specifieke processen. Dit optimaal beveiligde systeem zorgt gelijktijdig voor de opbouw van een compleet elektronisch dossier. In dit dossier zijn alle benodigde documenten en belangrijke data terug te vinden."

###

Unisys
Unisys is wereldwijd actief in dienstverlening en oplossingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Het bedrijf richt zich met name op grote bedrijven met transactie-intensieve IT-omgevingen. De medewerkers van Unisys combineren expertise in consultancy, systeemintegratie, outsourcing, infrastructuur en servertechnologie met gedetailleerde kennis van de markt en met gedrevenheid. Zij helpen zo klanten in meer dan 100 landen bij het behalen van concurrentievoordeel.

Infra Design
Infra Design is een Nederlands softwarehuis met ruim 21 jaar ervaring, gespecialiseerd in bancaire systemen. Met name op het gebied van toepassingen ter ondersteuning van de mid- en back-offices van hypotheekadministraties heeft Infra Design een sterk track-record opgebouwd. Een kleine 20% van alle hypotheken in Nederland wordt geadministreerd in informatiesystemen die werden geleverd of mede werden ontwikkeld door de specialisten van Infra Design. Daarnaast beschikt Infra Design over een ruime ervaring in het effectendomein waarvoor ook verschillende applicaties zijn ontwikkeld.



Ingezonden persbericht