Socialistische Partij


- - - - - - - - - - - - - - - - -

Is er nog ruimte na de Nota Ruimte?

SP roept op om actie te blijven voeren tegen de nota ruimte en pleit voor meer geld van het Rijk voor het Groene Hart. De SP deed dat afgelopen zaterdag tijdens een actiebijeenkomst van stichting Het Groene Hart. Op de bijeenkomst waren tal van organisaties en particulieren aanwezig die zich afvroegen hoe het Groene Hart behouden kan blijven. Over de Nota Ruimte was veel onvrede onder de aanwezigen.

Op dinsdag 22 maart heeft de Tweede Kamer, na intensieve discussies en een lawine van moties, de Nota Ruimte vrijwel ongewijzigd vastgesteld. De Nota heeft ingrijpende gevolgen voor het Groene Hart: de polder Rijnenburg, de Bloemendaler polder en de Zuidplaspolder worden onttrokken in het Groene Hart. Ook is de Oude Rijnzone aangewezen als transformatiegebied. Veel goede moties zijn op het laatste moment toch verworpen waren. Zo stemde het CDA uiteindelijk anders dan men in eerste instantie verwachtte. De motie van SP en D66 inzake de Bloemendalerpolder die het niet gehaald had, werd tijdens de actiebijeenkomst gezien als een gemiste kans.

De SP liet weten op de punten waar de Nota in de fout gaat, actie te blijven voeren. De SP pleit voor ruimere mogelijkheden voor het Rijk. Het is van groot algemeen belang is dat het Goene Hart behouden blijft, dus moet het Rijk er ook geld in willen steken. Als er voor de financiering te veel samenwerking wordt gezocht met marktpartijen, zoals de provincie wil, zal de overheid mogelijk alle zeggenschap over het gebeid verliezen.

De aanwezige rijksambtenaar, de heer Frans van Maarsseveen, van het Ministerie van VROM deelde mede dat er via het Rijk wel degelijk meer middelen ter beschikking zullen worden gesteld als dat nodig is. De voorstelling van zaken die de provincies willen geven is dus niet terecht.