Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 april 2005


'Bijstandsmoeders met deeltijdbaan op eigen benen'
Initiatief wetsvoorstel van Saskia Noorman - den Uyl


Vandaag is het initiatief wetsvoorstel Vazalo van Saskia Noorman - den Uyl aan de Tweede Kamer ter behandeling aangeboden. De wet Vazalo zorgt ervoor dat alleenstaande ouders met een deeltijdbaan extra geld krijgen als ze in deeltijd werken. Bijstandmoeders kunnen dan meteen uit de bijstand op eigen benen.
Ruim éénderde van de alleenstaande ouders in Nederland is op de bijstand aangewezen, omdat ze door de zorg voor een kind tijdelijk niet in staat zijn volledig in eigen inkomen te voorzien. Met de Wet Voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (Wet Vazalo) moet dat veranderen. 'Ik wil investeren in wat mensen wél kunnen in plaats van alleen met bijstand klaar staan': zegt Saskia Noorman-den Uyl


'Uiteindelijk zullen er zo'n 60.000 alleenstaande ouders niet meer van bijstand gebruik hoeven maken. Dat levert vooral economische zelfstandigheid op, een betere kans voor kinderen, maar ook administratieve besparing en - onbedoeld- heel veel geld', aldus Noorman.
De wet is bestemd voor alleenstaande ouders met kinderen tot 16 jaar. Dat zijn voor 95 % vrouwen. Voorwaarde is dat je minimaal ¤4366 per jaar zelf verdient en dat je een inkomen hebt van 55% nml (nettominimumloon). Dat in komen kan voor een deel ook uit partneralimentatie bestaan. De Vazalo-regeling is zo vorm gegeven dat je van meer werken ook echt meer overhoudt: geen armoedeval dus. Kinderalimentatie wordt niet meer verrekende met de Vazalo-toeslag dus die heb je extra bovenop een inkomensgarantie van 90% van het nettominimumloon. Omdat de Vazalo-toeslag ook beschikbaar is voor alleenstaande werkende ouders met een inkomen tot 115% nettominimumloon is er ook in die huishoudens meer geld beschikbaar. Dat is hard nodig omdat in Nederland 350 000 kinderen in een huishouden leven met een minimum inkomen. Die kinderen krijgen zo nieuwe en extra kansen.


In de wet wordt bovendien het recht op scholing voor alleenstaande ouders vast gelegd. Zij moeten immers alleen voor hun kinderen zorgen. Dan is een goede opleiding noodzakelijk om duurzaam aan de het werk te kunnen. Ook de kosten van kinderopvang, en werkbegeleiding is geregeld.
De wet wordt in de aanloop door de gemeenten uitgevoerd en vervolgens door de belastingdienst/Toeslagen. Het wetsvoorstel is in de wet Awir ingepast..


Morgen beslist de kamer hoe en wanneer het wetsontwerp Vazalo behandeld gaat worden. Noorman wil dat graag voor het zomerreces doen omdat het wetsvoorstel dan per 1 januari 2006 in werking kan treden.


Het voorontwerp heeft tot zeer veel positieve reacties geleid. Ik hoop dat de Tweede Kamer die over dit wetsvoorstel gaat beslissen daardoor geïnspireerd wordt: zegt Saskia Noorman - den Uyl