Gemeente Leusden

25-04-5
Vernieuwde uitgave 'zichtbaar verleden'

Van het boekje 'Zichtbaar verleden' is een nieuwe uitgave verschenen. Hierin worden alle Leusdense oorlogsmonumenten en andere tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog beschreven. In deze vernieuwde uitgave is bestaande informatie geactualiseerd aan de hand van nieuw onderzoek. Ook is nieuwe informatie opgenomen over Kamp Amersfoort en twee monumenten. Het boekje, geschreven door Rie Vroon-Roubos, kost Euro 3,00 en is verkrijgbaar bij de balie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis.

De gemeente Leusden telt een groot aantal oorlogsmonumenten. Dat komt door de aanwezigheid van de Grebbelinie die over Leusdens grondgebied liep. In de meidagen van 1940 werd de Grebbelinie gebruikt om de opmars van het Duitse leger te vertragen. Ruim vier jaar later maakten de Duitsers van de Grebbelinie gebruik in een laatste poging om de geallieerde legers tegen te houden.

Op Leusdens grondgebied lag ook het beruchte Kamp Amersfoort. Gedenktekens in de omgeving herinneren ons aan dat kamp. De begraafplaats Rusthof ligt eveneens op Leusdens grondgebied. Daar bevinden zich ruim 1.300 oorlogsgraven, waaronder 865 op een ereveld voor gevallenen uit de landen van de voormalige Sovjet Unie. Terug naar boven

---
25-04-05
Gemeente Leusden zoekt vrijwilligers voor het beheer van de nieuwe vlindertuin
In maart hebben 20 vrijwilligers samen met de Gemeente Leusden een vlindertuin aangelegd op het terrein van de Imkersvereniging Eemkwartier in Leusden. In het kader van het milieusamenwerkproject Vlinderbaan hebben tientallen vrijwilligers geholpen met het ontwerp van de tuin en de aanleg ervan. Ook zijn er enthousiaste omwonenden, die aangeboden hebben te helpen bij het beheer van de tuin. Nu zoeken zij nog meer mensen die af en toe helpen de vlindertuin te onderhouden. Mensen met groene vingers die het leuk vinden om in de tuin bezig te zijn kunnen contact opnemen met Judith Zuiderwijk, telefoon (033) 496 17 37 of per e-mail jgn@leusden.nl

De vlindertuin ligt op het terrein van de imkersvereniging Eemkwartier op de hoek van de Noorderinslag en de Groene Zoom. Het initiatief voor de vlindertuin ligt bij de stichting Vlinderbaan die zich inzet voor het behoud en herstel van de vlinderstand, met name in het gebied tussen Utrecht en Amersfoort.

De eerstvolgende dagen waarop de tuin bewerkt wordt, zijn:
* maandag 2 mei van 9.00-12.00 uur

* woensdag 11 mei van 9.00-12.00 uur

* woensdag 18 mei van 9.00-12.00 uur

De beheergroep is nog op zoek naar mensen die dan mee willen helpen. Veel tijd hoeft het niet te kosten. Belangstellenden kunnen zelf invullen wanneer en hoe lang ze willen meewerken.