Gemeente Oirschot

Veiligheidscontroles propaantanks

In het tweede kwartaal van dit jaar wordt in de hele regio Brabant Zuidoost een groot aantal propaantanks uitgebreid gecontroleerd. De controles maken onderdeel uit van een regionaal handhavingsproject en worden uitgevoerd door de regiogemeenten. Het project zal zich voor het eerst ook richten op particulieren die in het buitengebied wonen en die in het bezit zijn van een propaantank.

In de maanden april en mei zullen de gemeenten in totaal ongeveer 200 propaantanks die in gebruik zijn bij partuculieren en bedrijven controleren. Van belang daarbij zijn alle veiligheidsaspecten. In het verleden zijn regionaal gezien deze tanks slechts zeer beperkt gecontroleerd. Zeer nauwkeurig wordt nu gekeken of voldaan wordt aan verplichte veiligheidsafstanden. Daarbij valt te denken aan de afstand van de tanks ten opzichte van woningen van derden, plaatsen van de tankwagens, afstanden ten opzichte van erfafscheidingen en dergelijke.

Daarnaast wordt het technisch onderhoud onder de loep genomen. Eerder is al gebleken dat tanks vaak slecht onderhouden worden. Zo moet de buitenkant regelmatig worden ontdaan van de groene aanslag, omdat anders de speciale zonlichtweerkaatsende coating niet goed kan functioneren. Dat kan leiden tot aanzienlijke drukverschillen in de tanks. Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan de hekwerken rond tanks, opslag van brandbare materialen rond tanks en dergelijke. De controles zijn in principe preventief. Dat wil zeggen dat bij overtredingen de gebruikers de gelegenheid krijgen de overtreding binnen een bepaalde periode op te heffen. Alleen bij heel onveilige situaties wordt direct opgetreden. Bijvoorbeeld het gebruik van ongekeurde tanks of te geringe afstanden ten opzichte van kelders en putten leidt tot direct optreden. Daarbij moet gedacht worden aan een proces-verbaal van de politie of het stilleggen van het gebruik.

Als u vragen heeft over (de veiligheid van) uw propaantank of één in uw woonomgeving, dan kunt u altijd contact opnemen met het handhavingsteam van de gemeente.