Gemeente Barneveld


Stroe mag geluidsscherm zelf kiezen

Langs de A1 bij Stroe moeten geluidsschermen komen. De gemeente Barneveld werkt nauw met Rijkswaterstaat samen om dit te organiseren. Bij dit project wordt een nieuwe werkwijze van aanbesteden geïntroduceerd waarbij verschillende bedrijven een voorstel doen. De direct omwonenden kunnen daarna zelf bepalen welk ontwerp wordt aangelegd.

Op verzoek van de gemeente Barneveld heeft Rijkwaterstaat het voortouw genomen om tot realisatie te komen van het geluidsscherm langs de A1 bij Stroe. In het najaar van 2004 is het akoestisch rapport afgerond en nu kan Rijkswaterstaat starten met de aanbesteding. De communicatie met bewoners blijft daarbij in handen van de gemeente Barneveld. Bij de aanbesteding wordt een nieuwe werkwijze gevolgd. Rijkswaterstaat laat de geluidsschermen voor een bepaalde prijs ontwerpen, bouwen en sleutelklaar (turnkey) opleveren door de uitverkoren opdrachtnemer. Daarnaast is ook de inbreng van omwonenden heel bijzonder. De meerderjarige bewoners van de 36 betrokken woningen kiezen uit de ontwerpen die aan alle eisen voldoen straks zelf welke het wordt.

Vijf decibel minder Het verkeerslawaai voor de bewoners van 36 woningen aan weerszijden van de snelweg is te groot. Om de geluidsoverlast voor deze bewoners van de Tolnegenweg en Wolweg met minstens vijf decibel terug te dringen, worden tussen juni en december 2005 geluidsschermen gebouwd over een totale lengte van ca. 700 meter. Het ministerie van VROM verstrekt de financiële middelen.

Informatieavond Op woensdag 27 april worden de betrokken bewoners persoonlijk uitgenodigd voor een informatie avond in De Hofstee in Stroe. De avond begint om 19.30 uur, belangstellenden zijn natuurlijk ook welkom. Deze avond zal in het teken staan van informatie over de werkwijze die gevolgd gaat worden. Zo zullen er toelichtingen worden gegeven op de aanneemprocedure, de planning, bijbehorende werkzaamheden en heel belangrijk: de invloed van de betrokken bewoners van 18 jaar en ouder.

Verkiezingsavond Enkele weken later worden twee of drie schetsontwerpen met specificaties gepresenteerd. Deze ontwerpen zijn dan al getoetst door een speciale commissie en voldoen aan de technische eisen. De bewoners van de betrokken 36 woningen kunnen dan zelf de keuze maken. Naar aanleiding van de uitslag zal Rijkswaterstaat de opdracht verlenen. Naar verwachting zal die 'verkiezingsavond' op dinsdag 31 mei plaatsvinden in De Hofstee.

Barneveld, 19 april 2005

Mutatiedatum 25/04/2005