Gemeente Doetinchem

Inventarisatie oude fruitboomrassen in Wehl


-21 april 2005-
Op verzoek van de gemeente Doetinchem gaat de pomoloog (fruitboomspecialist) Marcel Tross de komende weken onderzoek doen naar oude fruitboomrassen in Wehl. Hij zal de oude bomen bekijken en op naam stellen. Tevens gaat hij de onderhoudstoestand van de bomen onderzoeken. Met de uitkomsten van het onderzoek krijgt de pomoloog een beeld van de rassen en hun standplaats. Hiermee is het mogelijk om de juiste bomen te herplanten, zodat dit past bij de cultuurhistorie van de streek.

Van zeer oude bijzondere fruitrassen kan enthout gehaald worden, zodat de soort niet uit Nederland verdwijnt. De mogelijkheid bestaat om oude boomgaarden te herstellen met soorten vanaf 1700.

Wie kent ze niet? De Sterappel, de Bellefleur, de Zoete Bloemee, de Clapp's Favourite, de Winterrietpeer, de Gieser Wildeman, de Reine Claude, de Victoria, de Zwarte Spaanse en nog veel andere oude fruitboomrassen. Ze staan er nog! De oude appelboom bij de boerderij in de bongerd, een oude perenboom voor het huis of een oude kwets of pruim bij de schuur. Je ziet ze staan in het landschap en geniet van de volle bloesem in het voorjaar.

Veel boomgaarden met oude hoogstamfruitbomen zijn echter al gerooid. De bestaande oude bomen hebben over het algemeen weinig vitaliteit, zodat zij binnen afzienbare tijd verdwijnen uit het landschap. Voordat de laatste oude fruitbomen zijn gevallen, wil de gemeente graag weten welke fruitbomen van minimaal veertig jaar oud nog in de bongerd of op het erf staan. Ook weten de bewoners vaak nog welke bomen er vroeger stonden.

Inwoners van Wehl die iets te melden hebben over oude fruitbomen of nadere informatie willen, kunnen contact opnemen met pomoloog Marcel Tross, tel. (0545) 29 30 03, e-mail info@pomoloog.nl.