Gemeente Doetinchem

Spectaculaire verplaatsing monumentale boom


-22 april 2005-
Een meer dan 100 jaar oude knotes op de hoek van de Havenstraat - Terborgseweg in Doetinchem verhuist volgende week naar een nieuwe plek aan de Terborgseweg, pal tegenover het Ondernemingscentrum Achterhoek. De monumentale boom moet verkassen vanwege de aanleg van de Bedrijvenweg.

Het tracé van de geplande Bedrijvenweg loopt precies over de plek waar nu de knotes staat. Om de vitale, oude boom te sparen is gekozen voor verplaatsing. Begin volgende week starten de voorbereidingen. Voor deze klus is een gespecialiseerde aannemer ingehuurd, de firma BSI Bomenservice uit Baarn. Eerst wordt een frame van stalen buizen onder het wortelstelsel aangebacht. Daaronder worden twee hijsbalken geplaatst, zodat de circa 40 ton zware boom door een kraan kan worden opgetild. Vervolgens wordt de boom met een dieplader vervoerd naar de nieuwe plek, ongeveer honderd meter van de plaats waar de boom nu staat. Als alles volgens plan verloopt, wordt de boom op woensdagmiddag 27 april 2005 verplaatst. Voor het transport moet de Terborgseweg korte tijd worden afgezet.

Bijzonder exemplaar
De boom is een zogenoemde doorgegroeide knotes. De vorm is ontstaan doordat de boom in zijn jonge jaren meerdere malen voor geriefhout is geknot. Sinds enkele decennia wordt de boom niet meer geknot. De knotes verkeert in zo'n goede conditie dat hij onder normale omstandigheden nog zeker 100 jaar mee moet kunnen.

De boom is door zijn ouderdom, vitaliteit en groeivorm een bijzonder exemplaar. De boom staat dan ook op de gemeentelijke bomenlijst, samen met nog zo'n 250 monumentale bomen die een beschermde status hebben.

De kosten van de verplaatsing en de nazorg van de boom bedragen circa EUR 15.000. De nazorg houdt in dat de conditie van de boom regelmatig door de aannemer wordt gecontroleerd. De waarde van deze boom is getaxeerd op
EUR 40.000.